Na pomolu trgovinski rat između SAD i EU

Podijeli

Kabinet američkog trgovinskog predstavnika (USTR) u ponedjeljak je predložio preliminarni popis proizvoda Evropske unije (EU), u rasponu od komercijalnih aviona i dijelova do mliječnih proizvoda i vina, na koje će se uvesti dodatne carine, što, kako navode, predstavlja protivmjere zbog evropskih subvencija Airbusu.

USTR navodi u saopštenju da je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) više puta utvrdila da su subvencije EU za francuski Airbus izazvale negativne učinke po SAD. USTR pritom procjenjuje da šteta od subvencija doseže 11 milijardi dolara u trgovini svake godine, no konačni iznos je predmet arbitraže u WTO-u, čiji se rezultati očekuju ovog ljeta.

EU i SAD duže od decenije se spore međusobnim tužbama pred WTO za nezakonitu pomoć avionskim divovima, Airbusu i Boeingu. Kako piše Reuters, obje strane plaćaju milijarde dolara subvencija kako bi ostvarile prednost u globalnoj proizvodnji aviona, prenosi Hina.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer izjavio je da je njihov krajnji cilj postići dogovor s EU o okončanju svih nedosljednih subvencija za velike proizvođače civilnih aviona.

“Kada EU prekine te štetne subvencije, dodatne naknade SAD koje se nameću kao odgovor mogu biti ukinute”, rekao je Lajthajzer.

WTO je prošle godine objavio da će procijeniti zahtjev SAD za uvođenjem milijardi dolara “teških” sankcija na evropske proizvode, a kao odgovor na presudu da je EU izdvojila nedopuštene subvencije za avionskog diva.

Sjedinjene Američke Države procijenile su vrijednost tih subvencija na 11,2 milijarde dolara u trgovini, dok EU osporava te procjene.

USTR je kazao da će objaviti konačni popis proizvoda nakon što WTO procijeni njihov zahtjev, pri čemu se rezultati očekuju ovog ljeta, navodi se u saopštenju.