Huawei otvara regionalni centar za inovacije u Beogradu

Podijeli

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju Plana bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade Kine u okviru inicijative “Pojas i put”.

U ime vlade, taj dokument potpisaće ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, saopšteno je iz Vlade Srbije, prenose beogradski mediji.

Članovi vlade usvojili su Zaključak o usvajanju teksta Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine.

Na sjednici je usvojen i Zaključak o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju za razvoj projekta Pametni gradovi u Srbiji između Vlade Srbije i kompanije Huawei techonologies Co, Ltd..

Svrha potpisivanja tog dokumenta je razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huawei kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i ostalih.

“Zajedničkim radom, kroz međusobnu razmjenu informacija obezbijediće se platforma za razvoj lokalnih potencijala i izgradnja lokalnog ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finansijskom, obrazovnom i energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja”, navode iz Vlade.

Kao poseban cilj te saradnje, navedeno je otvaranje Huawei centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huawei Innovation Center for Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sjedištem u Beogradu.