Austrija otvorila vrata za strance: Proširena lista deficitarnih zanimanja

Podijeli

Udruženje građana Privileg objavilo je u saradnji sa zvaničnim institucijama Austrije ovogodišnju proširenu listu deficitarnih zanimanja u Austriji.

U odnosu na prošlu godinu, lista je proširena na 45 deficitarnih zanimanja, što je čak 20 zanimanja više nego prošle godine, navodi se u saopštenju tog udruženja iz Beča koje je osnovano 2017. sa ciljem da pruži pravnu pomoć građanima država bivše Jugoslavije a prenosi Tanjug.

Na sajtu Udruženja Privileg može se naći lista svih 45 deficitarnih zanimanja za 2019. godinu, kriterijumi za kvalifikovani kadar, kao i sistem bodovanja.

Među deficitarnim zanimanjima za 2019. Su, između ostalog, metaloglodači, mašinski tehničari, izolateri, elektrotehničari-inženjeri energetike (visoke struje), strugari/tokari, zavarivači, alatničari, mašinbravari, kuvari, tehničari različitih profila…

Iz tog udruženja podsjećaju da će, kako su austrijski zvaničnici najavili, građani zapadne Evrope imati ne samo mogućnost za naseljavanje u Austriji već i olakšice u pogledu ukidanja apsurdnih odredbi koje nepotrebno komplikuju regulisanje statusa specijalne radne snage u Austriji.

Vlada Austrije donijela je odluku da reformiše crveno-bijelo-crvenu kartu zajedno s listom deficitarnih zanimanja, kako bi se osiguralo da ključni profesionalci dođu u Austriju, podsjećaju iz tog udruženja.

Promjene uključuju, između ostalog, i ukidanje obaveznog lokalnog smještaja pri aplikaciji.

Praksa je pokazala da je trenutno tražena minimalna zarada za korisnike crveno-bijelo-crvene karte postavljena previsoko i da je do sada važilo da osobe do 30 godina primaju 2.610 eura bruto u mjesecu (2019), a ubuduće bi to trebalo da se smanji 2.088 eura.

Za ključne radnike starije od 30 godina, do sada je minimum bio 3.132 eura bruto, a sada bi trebalo da iznosi 2.610 eura.

Odluka o tome trebalo je da bude donijeta još prije ljeta u parlamentu, a i izostavljanje dokaza o smještaju i smanjenje donje granice visine plate bi trebalo da stupi na snagu odmah nakon toga, podsjećaju iz udruženja.

Sistem se zasniva na određenim kriterijumima (sistem bodovanja) i omogućuje kvalifikovanoj radnoj snazi iz trećih zemalja (koje nijesu članice EU) i članovima njihovih porodica nastanjivanje u Austriji na duži vremenski rok.

Zahtjev se može podnijeti ukoliko radnik ispunjava sljedeće uslove: ima stručno obrazovanje iz jednog od deficitarnih zanimanja, a neophodno je da se priložiti dokaz o stručnosti, zatim, ako ima obavezujuću ponudu za posao u Austriji za koji će dobiti barem minimalnu platu koja je propisana zakonom ili kolektivnim ugovorom i eventualno uobičajeni dodatak koji isplaćuje dotično preduzeće.

Takođe je potrebno da imaju potreban minimalan broj bodova u sistemu bodovanja za stručnjake u deficitarnim zanimanjima (55 od mogucih 90).

Jedan od advokata Udruženja građana Privileg, specijalista za radne dozvole kaže da su mogućnosti zaposlenja u Austriji predloženim promjenama povećane u odnosu na prethodne godine.

“Obzirom na dodatne olakšice koje nastupaju, savjetujem građanima koji su specijalizovani za neko od navedenih zanimanja, da iskoriste priliku za rješavanje svog statusa u Austriji. Prilike za to su trenutno više nego dobre”, rekao je ta stručnjak.

On ističe da su brojne institucije i udruženja poput Privilega na raspolaganju građanima, a da to udruženje od nedavno nudi pomoć pri prikupljanju dokumentacije i popunjavanju formulara.