Mastercard i Visa smanjuju međuregionalne međubankovne naknade, evo šta to znači za korisnike

Podijeli

Evropska komisija prihvatila je obećanja Mastercarda i Vise da će smanjiti međuregionalne međubankovne naknade za oko 40 odsto, kao pravno obavezujuća u okviru protumonopolskih pravila Unije.

Te dvije kartičarske kuće obavezale su se smanjiti višestrane međubankovne naknade za plaćanja u evropskom ekonomskom prostoru potrošačkim karticama izdatim izvan tog prostora.

Obaveze će vrijediti pet godina i šest mjeseci, a obuhvaćaju međuregionalne međubankovne naknade za plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard, Maestro, Visa, Visa Electron i V-PAY.

Na primjer, kada potrošač koristi debitnu ili kreditnu karticu u trgovini ili online, banka trgovca plaća proviziju pod imenom ‘višestrana međubankovna naknada’ banci koja je karticu izdala potrošaču. Banka trgovca naplaćuje tu naknadu trgovcu koji je, očekivano kao i bilo koji trošak, preliva u cijene potrošačima. Tako više cijene zbog kartičarskih naknada plaćaju svi kupci, a ne samo oni koji koriste platne kartice.

Višestrane međuregionalne naknade su one koje se primjenjuju za plaćanja u evropskom ekonomskom prostoru koja se vrše s debitnim i kreditnim karticama izdatim izvan njega. Na primjer, kada američki turista plaća Mastercardom ili Visom u restoranu u Belgiji ili Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Nakon što je Brisel iznio zabrinutost da bi te naknade mogle dovesti do nekonkurentnog povećanja cijena za evropske maloprodajne trgovce koji prihvaćaju plaćanje karticama izdatima izvan evropskog ekonomskog prostora te tako rezultirati skokom cijena robe i usluga u Uniji Mastercard i Visa su, svaki na svoju ruku, ponudili se obavezati na smanjenje tih naknada za prosječno 40 odsto.

Ne bi li provjerila hoće li to donijeti rezultata, Komisija je sprovela savjetovanje na tržištu. Na osnovu analize Komisije i rezultata ispitivanja tržišta EK smatra da će se obavezama koje su ponudili Mastercard i Visa riješiti uočeni problemi, poručeno je u ponedjeljak iz Evropske komisije koja je, inače, prvo tijelo nadležno za tržišnu utakmicu na svijetu koje je intervenisalo u području međuregionalnih međubankovnih naknada.