Cijene novih stanova u regionu: Od Sarajeva i Podgorice do Beograda i Ljubljane

Podijeli

Ljubljana je sa prosječnom cijenom stana u novogradnji od 2,7 hiljada eura najskuplji glavni grad u regionu, dok su Podgorica i Sarajevo, iako i u njima ima djelova grada po znatno višim cijenama od prosječnih, najjeftiniji.

Prema zvaničnim podacima Monstata, prosječna cijena stana u novogradnji u glavnom gradu Crne Gore iznosi nešto više od 1.000 eura, iako se u novim kvartovima, prema podacima portala Investitor, kvadratni metar stambenog prostora teško može naći ispod 1.200 eura. U novom kvartu Zetagradnje, Central Pointu, na primjer, cijena stana iznosi i do 1.300 eura. To međutim nije problem za kupce, s obzirom da se svaki stan proda i prije izgradnje.

Velike razlike u cijeni novih stanova postoje i u Sarajevu, gdje je prosječna cijena na kraju prošle godine bila 1.001. euro po kvadratu. U novim dijelovima grada, međutim, stanovi koštaju i do 1.600 eura po kvadratnom metru.

U većim gradovima regiona, poput Zagreba i Beograda, stanovi su znatno skuplji, prije svega zbog velike potražnje. Ukoliko razmišljate o kupovini novog stana u Zagrebu, računajte na prosječnu cijenu od 1.700 eura po kvadratu dok je u Beogradu 2.138 eura. Cijene novogradnje u Beogradu su “eksplodirale” zahvaljujući i izgradnji cijelih novih stambenih kompleksa, na talasu povećane potražnje. Rast kupovine stanova u srpskoj prijestonici je ubrzan i zahvaljujući sve jeftinijim stambenim kreditima kod tamošnjih poslovnih banaka.

Ljubljana je na tronu po cijenama stanova kada se uporedi sa ostalim glavnim gradovima, sa prosječnom cijenom od 2.700 eura po kvadratu.

Dubrovnik najskuplji u regionu

Prijestonice ipak nijesu najskuplje za kupovinu novog stana, već prednjače primorski gradovi. To nije ni čudo, s obzirom na rastuću turističku ponudu koja diže cijene svega, pa i nekretnina.

Ubjedljivo najskuplje nekretnine na prostoru bivše Jugoslavije su u Dubrovniku, gdje prosječan kvadratni metar košta 3.370 eura. U Rovinju i Splitu kvadrat košta 2.500 eura, a veće cijene u odnosu na državni prosjek su i u crnogorskoj Budvi, gdje novi stan košta i do 1.700 eura.

Najjeftiniji stanovi u EU u Bugarskoj, najskuplji u Danskoj

Prema podacima specijalizovanog portala Global Property Guide, najjeftiniji kvadratni metar stana u Evropskoj uniji je u Bugarskoj, gdje prosječno košta 1.305 eura.

U Mađarskoj prosječna cijena stana je 2.215 eura po kvadratu, a na Malti 4.576 eura.

Cijena kvadrata stana u većim gradovima Turske je 4.581 euro, u Švedskoj 6.991 euro, Sloveniji 2.922, Italiji 8.439.

Prosječan stan u Njemačkoj košta 5.907 eura po kvadratu, a u Danskoj za 4.279 eura.

Investitor.me