Radulović: Spreman sam da “primim metak” zbog odluke o budvanskim diskotekama

Podijeli

„Spreman sam, da se tako kolokvijalno izrazim, da primim metak za takvu odluku i tu sam pred građanima“, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, obrazlažući u izjavi za „Vijesti“ odluku da ovoga ljeta na budvanskom šetalištu, ipak, „ostanu“ objekti otvorenih diskoteka i privremeni lokali brze hrane i trgovačkih radnji.

Na prostoru ispod gradske Pošte je šest otvorenih diskoteka i sedam privremenih objekata brze hrane i radnji.

Poručujući da građanima polaže račune i da će za svoju odluku “primiti metak”, Radulović je odgovorio i na brojne optužbe koje su stizale na račun njegovog resora ministarstva i preduzeća „Morsko dobro“, da su takvom odlukom u Budvi zadržali vašarište na strani šetališta kojim gazduju, jer je Opština na svojoj strani šetališta uklonila sve privremene objekte.

Urbanističko-građevinska inspekcija prekjuče ujutru porušila je u zoni kojom gazduje Morsko dobro na budvanskom šetalištu četiri privremena objekta, koji se nijesu našli u takozvanoj „crvenoj zoni“, pišu Vijesti.

Ministarstvo je, kako je potvrdio Radulović, donijelo izmjene i dopune Programa privremnih objekata za period od 2019. do 2023., u kome je jasno naznačena „crvena zona“ u kojoj se našlo 13 privremenih objekata koji „ostaju“, još samo ovoga ljeta, do 1. oktobra, kada ih vlasnici moraju o svome trošku sami ukloniti.

Dozvolu da ostanu dobile su diskoteke „Paris“, „Trokadero“, “Miami“, „Ambinete“, Rraffaelo“ i „Maltez“. Ugostitelji i vlasnici lokala puna dva mjeseca su štrajkovali, te svojim tijelima branili od inspekcije da im poruše lokale. Imali su podršku „Morskog dobra“, koje je čak zagovarlo ideju da ostanu do oktobra 2020, ali je Radulovićev resor insistirao da dobije saglasnost od Opštine, koju nije dobio ni od bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića, ali ni od aktuelnog Marka Bata Carevića.

„Mora se jasno reći da ti objekti nijesu predviđeni Programom privremenih objekata, već ostaju još samo ovih četiri mjeseca. Odlučili smo da ih zadržimo do 1. oktobra, a uslov je da se otvorene diskoteke udalje od šetališta najmanje pet metara, kao i da postave limitatore zvuka na 65 decibela“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, svi moraju da polože garanciju banke ili depozit u vrijednosti rušenja i uklanjanja svoga objekta i da ih najkasnije uklone do 31. oktobra, a ukoliko to ne učine, novac će biti iskorišćen u te svrhe.

„Dakle, stajali su tu 30 godina, pa valjda preživimo ove godine“, istakao je Radulović.

On je dodao da je bio čvrsto pri stavu da su potrebne tri saglasnosti – jedna od „Morskog dobra”, druga od hotelijera i treća od Opštine Budva.

“Hotelijeri su, na moje veliko iznenađenje, dali saglansnost, ‘Morsko dobro’ je od samog starta bilo za to da im se omogući da ostanu čak naredne dvije godine. A onda u lokalnoj vlasti ste imali da su jedni bili tvrdo protiv, drugi izađu, kažu da su protiv, ali da podržavaju ugostitelje. Šta je to značilo, to malo ko zna, ali mi smo u nekim razgovorima shvatili šta se tu zapravo dešava i razumjeli smo da ljudi koji se bave svojim poslom ne treba da ispaštaju zbog, ja bih rekao, političkih prepucavanja“, naglasio je Radulović.

Diskotekama naći alternativnu lokaciju za ljeto 2020.

Ministar je uvjeren da će sa budvanskom lokalnom upravom u ovom mandatu naći načina da se pronađu alternativne lokacije za izmještanje diskoteka.

„To je jako važno za ove biznise. To što lično nisam konzument takve vrste zabave, ne znači da ona ne treba da postoji. Očigledno je da ona ima svoju klijentelu. To što ima svoju klijentelu, a legalno je, treba da postoji. Od toga neko živi, samo treba naći adekvatnu lokaciju. To je bio i jedan od razloga koji me je opredijelio da na svom kolegijumu predložim da oni ostanu, ipak, još ove sezone, jer nažalost ta obaveza prema njima nije ispoštovana zbog vaskolikih dešavanja izmjene na vrhu budvanske vlasti. Mislim da smo napravili dobru odluku“, zaključio je Radulović.

Zakupci: Nijesu sačekali ni da izbacimo inventar

Zakupci kojima su prekjuče porušeni lokali na budvanskom šetalištu, optužili su Urbanističko građevinsku inspekciju da im nije dozvolila da iz objekata izbace robu zbog čega su pretrpjeli štetu.

“Noć prije rušenja oblijepili su lokale sa upozorenjem da će u roku od 24 časa porušiti objekat. Rušenje je počelo ujutru, nijesu ni sačekali rok od 24 sata. Roba je bila unutra, police i ostali inventar. Sve je to uništeno. Ne želimo da ulazimo u priču zbog čega su naše lokale porušili, a ostale pored nas ostavili, ali su barem mogli da sačekaju da ih ispraznimo i robu sklonimo”, kazali su zakupci.