Bilderberg: Tajanstveni susret moćnika i ove godine, znamo makar ko dolazi

Podijeli

Godišnji Bilderberški sastanak, namijenjen podsticanju toplijih odnosa između Sjedinjenih Država i Evrope, počinje u četvrtak u Švajcarskoj i traje do nedjelje.

Sastanku će prisustvovati i Jared Kushner, viši savjetnik predsjednika Donalda Trampa, javlja CNBC.

Godišnji razgovor se smatra tajnim jer gosti ne smiju otkriti tko je što rekao na sastanku.

Popis gostiju u Bilderbergu obično uključuje vrhunske političare, poslovne ljude, finansijere, akademike i utjecajne članove medija. Internetska stranica skupa objavila je u utorak kako je oko 130 učesnika iz 23 zemlje potvrdilo svoje učešće ove godine.

Osim Kushnera, na ovogodišnjem popisu prisutni su francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire, izvršni direktor Credit Suisse Tidjane Thiam, guverner Banke Engleske Mark Carney i bivši izvršni direktor Google-a, Eric Schmidt.

Potvrđeni su i generalni direktor Patrick Pouyanne, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, glavni izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella i bivši američki državni sekretar Henry Kissinger.

Tipično, jedna trećina učesnika dolazi iz SAD-a, a ostatak iz Evrope, prenosi Poslovni dnevnik.

Među ostalim temama, ovogodišnji objavljeni program uključuje Brexit, etiku vještačke inteligencije, važnost prostora, klimatske promjene i održivost.

Tajna priroda sastanka u Bilderbergu redovno izaziva teorije zavjere i optužbe o “tajnom svjetskom poretku”, ali organizatori kažu da ograničeno okupljanje s pravilima o izvještavanju jednostavno omogućuje više slobode u raspravama.

Na službenim internet stranicama Bilderberg sastanaka stoji da su troškovi sastanaka “u cjelosti pokriveni privatnom pretplatom.”

Prema jednom švajcarskom dnevnom listu, na sastanak će stići i državni sekretar Mike Pompeo, iako šef State Departmenta nije na službenom popisu gostiju koji je objavljen u utorak.

List je javio da je Pompeo tu kako bi razgovarao o Iranu sa švajcarskim ministrom finansija Uelijem Maurerom. SAD nema formalan diplomatski odnos s Iranom, a Švajcarska predstavlja američke interese u toj zemlji.