Huawei poslao kući Amerikance koji su radili u Kini

Podijeli

Tenzije na relaciji Peking-Vašington su na vrhuncu, a poslije žestoke razmene udaraca, Huawei se odlučio na radikalan potez.

Britanski Financial Times (FT) piše da je tehnološki gigant Huawei naložio zaposlenima da otkažu tehničke sastanke sa njihovim američkim kontaktima i da je poslao kući veliki broj Amerikanaca koji su radili u sjedištu kompanije u Kini.

Ovi potezi kompanije dolaze usled eskalacije američko-kineskih tenzija vezanih za trgovinu i tehnologiju u kojoj je Huawei postao glavna meta, piše FT, a prenosi agencija AP.

List navodi da je Huaweijev glavni strateg za dizajn, Dang Venšuan, rekao da su američki državljani koji rade u odjeljenju “Istraživanje i razvoj” repatrirani prije dve sedmice, nakon što je ova kompanija zajedno sa njenih 68 podružnica stavljena na “crnu listu”.

U tekstu se dodaje da je radionica, koja se odvijala u to vrijeme, “naprasno završena, a američki predstavnici zamoljeni da sklone svoje laptopove, da ih isključe sa mreže i da napuste prostorije kompanije Huawei”.

FT je naveo, pozivajući se na izjavu Danga, da će Huawei takođe ograničiti interakcije između svojih zaposlenih i američkih državljana.