Ovo je najveći problem bitcoina

Podijeli

Nakon naglog rasta najpoznatije kriptovalute, čini se kako o ne baš tako novom problemu bitcoina više niko ne priča.

Nakon brojnih najava kako se ova kriptovaluta može koristiti, osim za berzovno trgovanje i u klasičnoj kupovini, gotovo niko to ne radi. Prema podacima njujorškog analitičkog centra Chainalysisa, svega 1,3 odsto privrednih transakcija u prvom kvartalu ove godine provodi se putem bitcoina.

Iako američka telekomunikaciona kompanija AT&T svojim kupcima omogućava plaćanje putem kriptovaluta, i dalje vrlo mali broj korisnika želi koristiti digitalne kovanice za plaćanje bežičnih usluga zbog njenog nepredviđenog kretanja.

Stručnjaci smatraju da se ovaj problem može riješiti jedino ukoliko bi se u potpunosti promijenila cijela percepcija potrošača o bitcoinu, čime bi ova elektronska valuta uistinu postala alternativno sredstvo plaćanja, a ne samo predmet berzovnog trgovanja.

Prema navodima Bloomberga, ovakav trend mogao bi u budućnosti biti glavni problem opstanka bitcoina. Kako bi to izbjegli, investitori naglašavaju da bi sigurnije rješenje bilo da se umjesto pokušaja ostvarivanja nemogućeg, najpoznatija kriptovaluta pretvori u digitalnu verziju zlata, prenosi Jutarnji list.

“Ne očekujem da će se bitcoin uskoro koristiti u bilo kojoj trgovini, mislim da se tome ne bi trebali ni nadati”, rekao je Kajl Samani, suosnivač Multivin Capital fonda iz Teksasa.

Cijena bitcoina se od januara više nego udvostručila, na gotovo 8,345.36 dolara.