Plantaže izgubile milion eura zbog pogrešnog obračuna zarada

Podijeli

Državnoj kompaniji Plantaže, poslije većeg broja pravosnažno okončanih sudskih procesa, stigli su na naplatu računi zbog nezakonitog obračuna zarada iz prethodnog perioda dijelu zaposlenih iz menadžmenta i po toj osnovi već je moralo biti isplaćeno skoro milion eura.

Po osnovu pravosnažno izgubljenih 47 sudskih sporova, Plantaže su bile u obavezi da isplate istom tolikom broju zaposlenih ukupno 989.853,39 eura, od čega se na glavnicu duga odnosilo 790.533,23 eura, a na kamate i pripadajuće sudske troškove 199.320,16 eura, saznaju Vijesti iz nekoliko izvora i materijala sa jedne od posljednjih sjednica Odbora direktora.

Ako bi se svi preostali menadžeri Plantaža i zaposleni sa koeficijentom složenosti posla većim od pet, kojih ima oko 300, odlučili da tuže kompaniju, po istom osnovu, Plantaže bi mogla da se nađu u ozbiljnim problemima, jer bi ukupni račun na kraju mogao biti višestuko veći, objašnjeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Objavljeno je lani da je bivša direktorka opštih i pravnih poslova Stojanka Asanović smijenjena poslije više od 15 godina provedenih na toj funkciji, a na njeno mesto postavljen Miroslav Vuković.

Do te smjene je, kako pišu Vijesti, došlo nakon što je Odbor direktora tražio odgovornost menadžmenta za gubitak nekoliko velikih sudskih sporova kompanije, među kojima ima značajan broj parnica koje su protiv Plantaža poveli i zaposleni.

U to doba bilo je svega 13 okončanih sudskih procesa, a ceh koji je morala platiti kompanija u tom trenutku iznosio je oko 300.000 eura.

Jasno je, međutim, da bivša direktorka opštih i pravnih poslova nije mogla samostalno odlučiti da se zakidaju zarade menadžerima te kompanije i zaposlenima sa koeficijentom složenosti posla preko pet, tvrdi podgorički dnevnik.

Izvršna direktorka kompanije Verica Maraš, koju do sada niko nije pozivao na odgovornost zbog tog propusta i zakidanja nekoliko stotina zaposlenih, je među najbolje plaćenim direktorima državnih firmi sa mjesečnim primanjem nešto većim od 5.000 eura.