Singapur je skinuo SAD sa trona najkonkurentnijih ekonomija

Podijeli

Prvi put od 2010. godine, Singapur je ove godine rangiran kao prva najkonkurentnija ekonomija u svijetu, čime su sa vrha liste pomjerene Sjedinjene Američke države, objavio je IMD World Competitiveness Rankings.

Singapur je napredovao na vrh sa trećeg mjesta i tako napravio rokadu sa SAD. Hong Kong je ostao na drugoj poziciji dok su Ujedinjeni Arapski Emirati po prvi put među prvih pet najkonkurentnijih ekonomija, piše portal Biznis i finansije.

Singapur je 2016. bio na 15. poziciji, a druge ekonomije je ostavila iza sebe zahvaljujući digitalnom napretku i preduzetništvu.

Razlog za napredovanje Singapura su napredna tehnološka infrastruktura, dostupnost obučene radne snage, povoljni zakoni o imigracijama i brzo započinjanje biznisa.

Hong Kong se zadržao kao i prošle godine na srebrnoj poziciji zahvaljujući niskim porezima i povoljnom poslovnom okruženju, kao i zbog dostupnih izvora finansiranja.

Inicijalni zamah američke privrede zahvaljujući poreskoj politici predsjednika Trampa izblijedeo je zbog visokih cijena goriva, slabijeg izvoza hajteka i flukturacija dolara.

Od zemalja u okruženju, Slovenija je na 37. poziciji, isto kao i 2018. godine. Bugarska je na 48. poziciji, a Hrvatska na 60. mjestu. Crna Gora nije rangirana.

The IMD World Competitiveness Rankings osnovan je 1989. i sastoji se od 235 indikatora za 63 rangirane zemlje.

Rangiranje u obzir uzima podatke kao što su zaposlenost, nezaposlenost, BDP, javne rashode na zdravstvo i obrazovanje, kao i “meke” podatke iz istraživanja o socijalnoj koheziji, globalizaciji i korupciji.

O uspjehu Singapura čitajte u posebnoj priči:

Da li smo mogli da budemo evropski Singapur: Kako je siromašna kolonija postala najbogatija zemlja svijeta