Četiri crnogorske banke među 100 najvećih na Balkanu, probila se i Hipotekarna

Podijeli

Četiri crnogorske banke našle su se među 100 najvećih u regionu, u ovogodišnjem izvještaju SEE Top 100, koji rangira najveće finansijske sisteme u regionu.

Ovo je prvi put da se više banaka iz Crne Gore probije u najvećih 100.

Na najboljoj poziciji je Crnogorska komercijalna banka, koja je sa 93 pozicije iz 2017. skočila na 86. mjesto.

Ostale tri banke su ranije bile ispod 100-og mjesta ali su se u ovom izvještaju plasirale u tabelu. To su Societe Generale banka Montenegro, koja je sa 104. mjesta skočila na 96, odmah iza nje na 97. poziciji je Erste banka, dok je Hipotekarna banka sa 103. napredovala na 99. mjesto, pokazuje izvještaj koji je poslat portalu Investitor.

S obzirom da su se našle u prvih 100, sve četiri banke su premašile vrijednost aktive od 500 miliona eura.

Crnogorski bankarski sektor je, prema izvještaju, ostvario najveći pad neto dobiti u 2018. u odnosu na 2017, i to 10 odsto. Jedini pad je u regionu, osim Crne Gore, zabilježila Albanija, 9 odsto. Najveći rast neto dobiti ostvarile su banke u Bugarskoj i Hrvatskoj, 43, odnosno 39 odsto.

Banke na Zapadnom Balkanu su, kako se ocjenjuje u izvještaju, dobro kapitalizovane i generalno visoko likvidne.

Takođe, bankovna kreditna penetracija (krediti banaka u odnosu na privatni sektor – BDP) relativno su niski, i u rasponu su od 33% u Albaniji do 55% u Bosni i Hercegovini u odnosu na
oko 90% BDP-a u EU, što, kako se ocjenjuje, omogućuje daljnji rast njihovih aktivnosti.

Svi ovi faktori, zajedno s relativno stabilnim i snažnim ekonomskim rastom, mogu pomoći rastu kredita, navodi se u izvještaju.

Upozorava se, međutim, na zabrinjavajući nivo loših kredita (NPL) u nekim zemljama, posebno u Albaniji, gdje je iznad 10% Bosni i Hercegovini, sa skoro 9 odsto. Udio loših kredita na kraju prošle godine u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji se kretao između 5 i 7 odsto, “uprkos značajnom padu u posljednjih godina”.

Ističe se da i visok stupanj sive ekonomije i visoke zaduženosti velikih kompanija obuzdavaju kreditnu aktivnost.

Konstatuje se i povlačenje francuske Societe Generale banke iz regiona i to redom od Hrvatske, preko Albanije, Bugarske, Srbije i Crne Gore i prodaja tih kompanija mađarskoj OTP grupi koja je ojačala prisustvo na tržištu Zapadnog Balkana.

U 2018, aktiva bankarskog sistema Crne Gore, prema ovom izvještaju, porasla je 5,4% na godišnjem nivou na 4,4 milijarde eura, prateći rast od 7,7 odsto ukupnih kredita.

U strukturi, ukupni krediti imaju najveći udio, 66,5%, nakon čega slijedi gotovina i depoziti kod centralne banke, sa 19,7%, dok ostale stavke imovine čine preostalih 13,8%.

Ukupni bruto krediti povećani su za 8,5% na 2,93 milijarde eura, a najveći udio čine pozajmice nefinansijskom sektoru i sektoru domaćinstava.

U 2018. godini poboljšana je finansijska stabilnost bankarskog sistema kao i koeficijent ukupne adekvatnosti kapitala. Istovremeno je pao nivo NPL-a sa 7,3 odsto u 2017. godini na 6,9 odsto na kraju 2018.

Konstatuje se da je ukupna neto dobit sistema pala 9,7% na 32 miliona eura zbog “povećane amortizacije imovine u vezi s lošim kreditima”.