Facebook postaje banka: Stiže Zakerbergov kripto-novac

Podijeli

Najveća svjetska društvena mreža Facebook danas je i službeno predstavila svoju novu kriptovalutu, Libra, koja bi korisnicima širom svijeta trebala omogućila jednostavnije online plaćanje.

Za razliku od ostalih kriptovaluta poput bitcoina, Libra iza sebe ima veliku podršku brojnih fondova rizičnog kapitala, ali i nekih od najpoznatijih imena poslovnog svijeta poput Mastercarda, PayPala, eBaya, Ubera, Spotifya, Vodafonea.

Trenutno ovu valutu podržava 20-ak kompanija, a do 2020. godine kada bi valuta trebalo da bude puštena u opticaj, planiraju prikupiti još stotinjak partnera.

Cijeli projekt Facebook je razvijao godinu dana, a sve s ciljem kako bi i onim korisnicima koji ne posjeduju račune u bankama omogućio jednostavnije plaćanja putem mobilnih uređaja.

Tako će novu kriptovalutu korisnici moći da kupe svojom domaćom valutom, a potom uz pomoć Libre plaćati online, ali i u nekim prodavnicama. Isto tako, sredstva će putem aplikacije Calibra koja će služiti za trgovanje, ali i WhatsAppa i Facebook Messengera moći na jednostavan način prebacivati prijateljima, piše The Guardian.

Iako će Facebook voditi brigu oko aplikacije putem koje će se voditi veći dio transakcija, novu valutu nadgledaće konzorcijumi korporacija od kojih je svaka u Libru uložila oko 10 miliona dolara. Na taj način konzorcijum koji će nadgledati valutu neće biti pod direktnom kontrolom Facebooka, nego pod nadzorom predstavnika koje imenuju sve kompanije.