MMF: Morate smanjiti javni dug

Podijeli

Fiskalna prilagođavanja su dovela do unaprijeđenja salda budžeta, pri čemu, ako se izuzmu rashodi za autoput, deficit od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) se preokrenuo na suficit od dva odsto BDP-a, ocijenio je šef Misije Međunarodnog moentarnog fonda (MMF) za Crnu Goru, Srikant Seshadri.

„Međutim, nivo javnog duga od 79 odsto BDP-a, uključujući garancije, je i dalje visok. Ovi nivoi duga ograničavaju prostor Vlade da može da reaguje kada su u pitanju mogući budući padovi u ekonomskoj aktivnosti“, smatra Seshadri.

On je na konferenciji za novinare povodom redovne godišnje misije MMF-a poručio da se, usljed sve neizvjesnijih globalnih izgleda, dug države mora dodatno smanjiti.

„Takođe, troškovi i benefiti završetka narednih faza autoputa treba da budu pažljivo analizirani. Završetak nove studije izvodljivosti je od suštinskog značaja i treba voditi računa koji će fiskalni resursi biti na raspolaganju“, kazao je Seshadri.

Rast u narednim godinama 3 odsto

Crnogorska ekonomija, prema riječima Seshadrija, jako dobro napreduje, sa očekivanjima da će prosječno rasti u narednom srednjeročnom periodu tri odsto.

„Ekonomija jako dobro napreduje. Nakon što je rasla po stopi od 4,9 odsto prošle godine, očekujemo da će prosječni rast u narednom srednjeročnom periodu biti tri odsto“, naveo je.

Osim turizma, prema njegovim riječima, Crna Gora ima značajne neiskorišćene potencijale kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, zahvaljujući svojim prirodnih predispozicijama.

„Međutim, postoje mogući rizici u tome da rast može biti manji od projektovanog zbog kompleksnih ekonomskih događaja“, upozorio je Seshadri.