EBRD: Finansijska pomoć za crnogorska mala i srednja preduzeća

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa sjedištem u Londonu saopštila je u utorak kako ulaže do 10 miliona eura u Invera Private Equity fond, kako bi se povećala konkurentnost malih i srednjih preduzeća u pet zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je i Crna Gora.

“Fond će se fokusirati na podršku i razvoj privatnih kompanija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori uz ulaganja u privatni kapital”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Invera Equity Partners je novoosnovana upravljačka kompanija privatnih dioničkih fondova koji će ciljati ukupne kapitalne obaveze do 100 miliona eura, uključujući mobilizaciju lokalnih institucionalnih investitora, precizirali su.

Fond ima širok sektorski fokus, uključujući hranu i piće, proizvodnju i industriju, informacione i komunikacione tehnologije, usluge i ugostiteljstvo.

“Ulaganje EBRD-a omogućiće banci da se bavi segmentom privatnog kapitala malih i srednjih preduzeća u jugoistočnoj Evropi. Uzbuđeni smo što podržavamo osnivanje novog lokalnog i nezavisnog tima”, saopštila je direktorica EBRD-a i vođa tima za dioničke fondove En Fosemal.

Region jugoistočne Evrope ima izuzetan preduzetnički potencijal koji se često ne ostvaruje u potpunosti zbog otežanog pristupa izvorima finansiranja, ocijenili su iz EBRD, dodajući kako će fond ciljati diverzificirani portfelj s tipičnom veličinom ulaganja od 4 do 12 miliona eura.