Sporazumni raskid radnog odnosa najprivlačniji za zdravstvene radnike i MUP

Podijeli

Najviše zainteresovanih za sporazumni prestanak radnog odnosa je u sektoru zdravstva (296), unutrašnjih poslova (244), finansija (134) i rada i socijalnog staranja (131), pokazuju zvanični podaci.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo javne uprave, a na osnovu dostavljenih podataka od strane onih organa koji su sproveli anketu, ukupno 1.153 zaposlenih na centralnom nivou izražava interesovanje za sporazumnim prestankom radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Otpremnine se kreću u rasponu od 1.051 do 16.490 eura.

U slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa, zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50% mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog. Pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.

Shodno procjenama Ministarstva finansija, u slučaju ostvarenja maksimalne otpremnina na osnovu 30 ili više godina radnog staža, otpremnina bi u prosjeku iznosila 12.000 eura.

Otpremnina sljeduje i državnom službeniku i namješteniku koji ima minimum šest godina radnog staža, piše Analitika.