Skener zaduženja: U kreditnom registru 138.807 građana

Podijeli

U bazi Kreditnog registra je na kraju 2018. godine bilo evidentirano ukupno 144.783 građana i preduzeća koji imaju zaduženost po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekućem računu, garancija, akreditiva i ostalih prijavljenih zaduženja, što predstavlja uvećanje od 5% u odnosu na kraj 2017. godine, pokazuje zvaničan Izvještaj CBCG za 2018. godinu.

U dokumentu, o kojem bi trebalo da se u narednim danima izjasne poslanici, navodi se da je tokom 2018. godine Centralna banka je sprovela značajne aktivnosti na unapređenju funkcionisanja Kreditnog registra i poboljšanju kvaliteta usluga koje registar pruža, piše Analitika.

Kvalitet izvještaja o zaduženju klijenata u sistemu banaka i drugih nebankarskih finansijskih institucija znatno je poboljšan i proširen dodatnim podacima.

Osim detaljnog mjesečnog izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu, Kreditni registar prikuplja i razmjenjuje podatke o novoodobrenim plasmanima, kao i o izvršenim plaćanjima na dnevnoj osnovi, čime se postiže dnevna ažurnost podataka o svim plasmanima u sistemu.

Novi izvještajni obrasci

Kreiran je set novih izvještajnih obrazaca sistemskog karaktera, uključujući i izvještaj o kreditnoj istoriji svakog klijenta ponaosob. Kumulativni podaci o dužničko-povjerilačkim odnosima iz Kreditnog registra na taj način su kvalitativno poboljšani i postaju obuhvatniji i sadržajniji.

Time je kvalitet i obuhvat praćenja sistemskih rizika u finansijskom sektoru znatno poboljšan.

Shodno novoj Odluci o kreditnom registru usvojenoj u junu 2018. godine, a koja stupa na snagu u 2019. godini, osim poslovnih banaka, MFI i Investiciono-razvojnog fonda, u sistem razmjene poda taka uključene su i novolicencirane nebankarske finansijske institucije (lizing i faktoring kompa nije, društva koja se bave otkupom potraživanja, društva koja se bave kreditno garantnim poslovima), kao i nelicencirane institucije koje u svom portfoliju imaju potraživanja preko 200 hiljada eura.

Znatno proširenje subjekata koji su uključeni u sistem razmjene podataka u Kreditnom registru doprinosi stvaranju realnijeg okvira za praćenje finansijske stabilnosti i smanjenju finansijskih rizika.

Fizička lica

Od ukupnog broja evidentiranih lica, 138.807 lica, odnosno 96%, odnosi se na fizička lica, dok se ostatak od 5.976 lica, odnosno 4%, odnosi na pravna lica. Broj ostvarenih upita od strane korisnika usluga Kreditnog registra tokom 2018. godine iznosio je 197.513, što je za 3% više u odnosu na prethodnu godinu.

“Kreditni registar CBCG će i u budućem periodu nastaviti sa unapređenjem usluga, posebno u dijelu razmjene podataka sa nebankarskim nefinansijskim institucijama, što će doprinijeti povećanju obima informacija o bonitetu klijenata i stvoriti osnov za bolje praćenje kreditnog rizika u sistemu”, zaključuje se u Izvještaju.