Rang lista inovacija: Švajcarska na vrhu, Crna Gora na 45. mjestu

Podijeli

Najinovativnija država na svijetu je, prema Globalnom indeksu inovacija, Švajcarska, dok je Crna Gora zauzela 45. mjesto.

Gledajući region, Srbija se nalazi na 55. mjestu, Hrvatska je zauzela 44. mjesto, Sjeverna Makedonija 59, BiH 76 i Albanija 83.

Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu mjeri stanje inovacija u svijetu, obuhvaćeno je 129 zemalja.

Za pozicioniranje autori izvještaja ocjenjuju institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, tržište, biznis, znanje, tehnologiju i kreativni učinak posmatranih država, prenosi Blic.

U vrhu su, poslije Švajcarske, Švedska i SAD.

Zanimljivo je da je Kina (14. mjesto) jedina zemlja srednje visokog dohotka koja se nalazi u 20 najinovativnijih, dok je Indija (52. mjesto) zapažena kao zemlja koja od 2011. godine zadržava prvo mjesto među državama Centralne i Južne Azije (jednim dijelom zahvaljujući izvozu IKT usluga i diplomiranim studentima inženjerstva i prirodnih nauka).

Opšti zaključci izvještaja su da je svijet zahvaćen ekonomskim usporavanjem srednjeg intenziteta usljed oslabljenog ekonomskog rasta, rekordno niskog rasta produktivnosti i ekonomske neizvjesnosti.

S druge, vedrije strane, svijet obiluje inovacijama, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. I u jednim i u drugim su inovacije viđene kao sredstvo za postizanje ekonomskog i društvenog razvoja, i sve više postaju prihvaćene kao značajne i izvan okvira tehnologije.

Registrovanje patenata i ulaganje u istraživanje i razvoj takođe doživljavaju procvat.

S druge strane, javljaju se nove prepreke koje bi mogle da ugroze ovaj pozitivan trend.

Usporen ekonomski rast bi mogao da se nastavi, a na to ukazuju dvije stvari: ulaganja u istraživanje i razvoj u ekonomski razvijenijim zemljama se ne povećavaju ili bilježe slab rast i sve više protekcionizma je usmjereno na tehnološke sektore i dijeljenje znanja.