Procjene su bile da ih ima još toliko: Za legalizaciju prijavljeno 50.000 objekata

Podijeli

U Crnoj Gori se za legalizaciju do sada prijavilo više od 50.000 vlasnika nelegalnih objekata, a od tog broja obrađeno je 29.000 zahtjeva.

Iako je riječ o složenom i dugotrajnom poslu, nadležni su zadovoljni dinamikom i demantuju informacije da je proces zaustavljen, a direktor direktorata za stanovanje Marko Čanović kaže za Nova M da je zbog nedostatka planova na čekanju svega šest odsto zahtjeva.

Pojašnjava da će se, kada katastri završe posao preklapanja s orto-foto snimkom, znati tačan broj nelegalnih objekata, i da će se tek nakon toga razmatrati dodatni rok za prijavljivanje divlje gradnje.

U skladu s planskim dokumentima, rađen je takozvani orto-foto snimak za cijelu teritoriju države, što u Evropi nema niko osim Danska. Ta alatka omogućiće registrovanje svakog objekta, naveo je Čanović.

Prema njegovim riječima, kada katastri završe preklapanje svojih dokumenata sa snimkom, tek tada će se tačno znati šta na terenu postoji i u kakvom je obliku.

Kada je proces počeo, spekulisalo se da u Crnoj Gori ima 100.000 nelegalnih objekata, ali realno, brojka je manja.

“Ono sto je po meni relevantno, kao neka brojka sa kojom može da se operiše i što nam možda daje najbolji uvid u broj nelegalnih objekata je broj od nekih 60.000 nelegalnih priključaka za struju, jer je teško očekivati da neko ima objekat u kojem nema struje, pa smatram da će taj broj varirati malo gore ili dolje od te neke brojke od 60.000”, naveo je Čanović.