Ilustracija (Foto: Pixabay)

Česi preuzeli tri retail parka u Sloveniji

Podijeli

Češki fond ZDR Investments preuzeo je za svoj glavni fond tri maloprodajna parka u Sloveniji, u mjestima Prevalje, Ravne i Slovenj Gradec u sjevernom dijelu zemlje.

Tri maloprodajna parka nalaze se u slovenačkoj Koruškoj pokrajini blizu granice s Austrijom. Najnoviji retail park u Slovenj Gradecu otvoren je ove godine. Kupci trgovačkog centra nijesu samo stanovnici grada koji broji više od sedam hiljada stanovnika, već i ljudi iz njegove okoline. Na površini od 4.928 m² smjestile su se trgovina mješovitom robom SPAR, drogerija Müller, sportska roba Hervis te slovenačka trgovina elektronikom Big Bang.

Najveći maloprodajni park nalazi se u mjestu Prevalje koje ima više od 7.000 stanovnika. Površinu od 7.474 m² zakupili su SPAR, diskontni lanci Kik, TEDi i ostale trgovine usmjerene na dnevne potrepštine i diskontne artikle.

Samo nekoliko kilometara od Prevalja smješteno je mjesto Ravne—važno industrijsko središte regije sa željezarom koja zapošljava gotovo 4.000 ljudi. Retail park površine 2.975 m² izgrađen je 2022. godine u neposrednoj blizini stambenog naselja čiji stanovnici čine značajan dio baze kupaca. Među zakupcima su i SPAR, NKD, dm drogerie te domaći lanac usmjeren na pristupačnu modu Mana.

S novim trgovačkim parkovima, broj nekretnina u fondu narastao je na 66, a ukupna vrijednost premašila je 14 milijardi CZK (24,04 miliona eura). Nadalje, godišnji prihod od najma stabilizovao se na 984 miliona CZK (39 miliona EUR) godišnje.

Izvor:Indikator