Kreditna linija IRF-a za izvoznike: Do 3 miliona eura, kamata 3,5 odsto, grejs period 4 godine

Podijeli

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) oglasio je kreditnu liniju za podsticaj izvoza, a zainteresovane kompanije mogu birati da li će se direktno zadužiti kod Fonda ili preko neke od poslovnih banaka.

Upravo od toga zavise i uslovi – ako kompanija želi da iskoristi liniju direktno preko Fonda, minimalan iznos je 10.000 eura a maksimalan 3 miliona eura. Kamatna stopa iznosi 3,50% na godišnjem nivou uz proporcionalan način obračuna kamata. Rok otplate je do 12 godina, uključujući grejs period od 4 godine.

Ukoliko se kredit preko poslovne banke, minimalan iznos je takođe 10.000 eura a maksimalni je podignut na nivo od 5 miliona eura. Uslovi za ovu opciju su isti kao direktno zaduživanje kod IRF-a, s tim što je kamatna stopa 5 odsto (od čega 3% ide banci). Banka ima i pravo da sa klijentom ugovori nižu kamatnu stopu, u kom slučaju kamatna stopa Fonda iznosi od 1,5% do 2%, ali ne manje od 1,5%, navodi se u uslovima kreditiranja objavljenim na sajtu Fonda.

Krediti su, kako se navodi, namijenjeni isključivo pripremi robnog izvoza i njegovoj naplati, dok je izvoz usluga isključen, izuzimajući izvoz građevinskih, transportnih, softverskih i konsultantskih usluga, te ako je izvoz usluga neposredno vezan za izvoz roba (montaža i sl.).

“Polazeći od toga da je za ukupni ekonomski razvoj od posebnog značaja spoljna trgovina i prodaja domaćih proizvoda/usluga u inostranstvu, kroz ovaj Program upravo se žele podržati projekti koji su spoljnotrgovinski orijentisani”, navodi se u programu.

Kreditna sredstva izvoznici mogu korisititi za finansiranje potreba za obrtnim sredstvima, kupovinu robe (sirovina, oprema itd), radova i usluga potrebnih za obavljanje izvoznih poslova.

Ukoliko se kredit finansira iz sredstava Evropske Investicione Banke, sredstva se ne mogu koristiti za finansiranje PDV-a.

Kompletne uslove ove kreditne linije možete pročitati na sajtu IRF-a.