Ko je bio David Koch: Nije dao da ih Wall Street gleda preko ramena

Podijeli

Američki biznismen, milijarder i jedan od najvećih donatora Republikanskoj partiji Dejvid Koh preminuo je ove sedmice u 79-oj godini. Vijest o njegovoj smrti je potvrdio njegov stariji brat Čarls.

Dejvid Koh je bio 11. na listi najbogatijih ljudi na svijetu, sa oko 50 milijardi dolara, koliko je procijenio Forbes.

Iako Kohovi posjeduju jednu od najvećih kompanija u SAD koja ima prihode kao i Microsoft, o njoj se malo zna, čak i u Americi.

Kompanija kao nijedna druga

Koch Industries se razlikuje od bilo koje druge kompanije. Ne postoji nijedna druga kompanija koja je pod takvom kontrolom jedne porodice a koja je tako velika i raznolika.

Dejvid Koh koji je umro u petak, i njegov brat Čarls, 83, vlasnici su firme otkako im je otac umro 1967.

Koch Industries nastao je pod nazivom “Wood River Oil and Refining Company” 1940.

Još je glavni igrač u oblasti nafte i gasa. No, proširila se na široki konglomerat koji proizvodi širok spektar proizvoda.

Neki Koch proizvodi nalaze se u gotovo svakom američkom domaćinstvu, rekao je Christopher Leonard, autor nove knjige “Kochland”.

“To zvuči nevjerovatno, ali istina je”, rekao je Leonard. “Oni prave senzore za pametne telefone. Izrađuju staklo za prozore. Izrađuju građevinski materijal za zidove kuća. Gorivo. Gnojivo, toaletni papir, čaše, papirnate ručnike…”, prenosi Biznis Info.

Budući da je privatna kompanija, Koch Industries ne objavljuje zaradu ili iznos prodaje.

(Termin privatna kompanija u SAD se koristi za kompanije koje nijesu berzanske, napomena BI)

Imaju prihode kao Microsoft

Prema Forbesu, firma je imala godišnji prihod od 110 milijardi dolara u 2017. To je otprilike isti prihod koji je Microsoft prijavio za 2018. godinu.

Jedina američka privatna kompanija koja je veća je prehrambeni gigant Cargill, koji je lani imao oko 5 milijardi dolara više prihoda. No, Cargill je mnogo više fokusiran na osnovnu djelatnost, a u isto vrijeme ima mnogo više vlasnika od Koch Industries.

Dok se Dejvid prošle godine povukao kao br. 2 u kompaniji zbog zdravstvenih problema, Čarls je ostao izvršni direktor i ne pokazuje znakove prepuštanja. Čarls je pokretačka snaga firme.

Odbili izlazak na berzu

Početkom osamdesetih ponuđena im je prilika da firmu izvedu na berzu i privuku ogroman kapital. Odbili su ga. Leonard je rekao da braća žele zadržati kontrolu i tajnost koja je moguća samo ako firma ostane privatna.

Dejvid Koh je posjedovao 40% firme. Privatno vlasništvo im je omogućilo da vode posao onako kako žele, bez brige za reakciju investitora.

“Nijesu htjeli da ih Wall Street gleda preko ramena”, rekao je Leonard.

Iako je firma dugi niz godina bila daleko od očiju javnosti, to se počelo mijenjati u posljednjih pet do deset godina zbog političkog doprinosa i lobiranja braće za Republikansku stranku.

“Shvatili su da je njihovo ime postalo vrlo toksično pa su započeli skromnu reklamnu kampanju kako bi pokušali vratiti ugled Koch Industries”, rekao je Leonard.