Od komunizma do programiranja: Kako je Rumun postao prvi bot-milijarder

Podijeli

UiPath, tehnološki start up koji su osnovala dva rumunska preduzetnika u Bukureštu, postao je vodeća svjetska softverska kompanija u oblasti RPA (robotic process automation). U četvrtoj rundi prikupili su investicije u iznosu od 568 miliona dolara, pa tako ova firma sada vrijedi 7 milijardi dolara.

UiPath je pokrenuo finansiranje u aprilu 2017. godine, a za 24 mjeseca vrijednost kompanije je narasla sa 110 miliona na sedam milijardi dolara. Broj zaposlenih je povećan 16 puta.

Proizvode kompanije koristi 400.000 ljudi širom svijeta, uključujući i osam od deset prvorangiranih kompanija sa liste Fortune Global 500.

“Mi smo na putu bez povratka. Biznis lideri svuda nadograđuju svoje radne procese softver robotima, rapidno ubrzavajući digitalnu transformaciju cjelokupnih biznisa i oslobađajući zaposlene da provode radno vrijeme na uticajnijim poslovima”, izjavio je Danijel Dines, suosnivač kompanije i njen generalni direktor, dodajući da je vizija kompanije da robot pomogne svakom čovjeku.

Dines (47) nije izmislio RPA, ali je adekvatno pozicioniran da dominira nad njim. Prije dvije godine, kada su ga evropski investitori procijenili na 110 miliona dolara, UiPath je bila malo poznata kompanija od 150 sa sjedištem u Ruminiji, koja je tada ostvarila manje od 5 miliona dolara prihoda.

Kompanija sada ima sjedište u blistavom neboderu na prestižnoj Park Avenue na Menhetnu i zapošljava 3.200 radnika u više od 30 predstavništava širom svijeta.

Prošle godine je ostvarila 155 miliona dolara prihoda, a očekuje se da će ga udvostručiti ove godine.

Sada su na 3. mjestu Forbsove ljestvice Cloud 100 . U aprilu su investitori na Wall Streetu, uključujući Wellington Management, u tu firmu upumpali 568 miliona dolara i podigli joj tržišnu kapitalizaciju na 7 milijardi dolara, što je Dinesa, koji posjeduje više od 20% firme, učinilo prvi svjetski bot-milijarderom.