Ryanair

Radnicima otkaz, direktoru bonus: Nova strategija niskotarifne avio-kompanije

Podijeli

Niskobudžetna irska vazduhoplovna kompanija Ryanair planira da ukine od 500 do 700 radnih mjesta, objavio je izvršni direktor Mihael O’Leri, koji bi istovremeno zahvaljujući zelenom svjetlu dioničara u narednih pet godina mogao da računa na 100 miliona eura bonusa.

Ryanair ima više od 500 pilota, rekao je O’Leri, najavivši da planira da ukine između 500 i 700 radnih mjesta, uključujući i ona u sjedištu kompanije u ​​Dablinu.

Nekim radnicima ponuđen je neplaćeni 12-mjesečni dopust dok bi ostali od sljedeće nedjelje mogli da počnu da dobijaju obavještenja o otkazu, dodao je šef irske aviokompanije.

Ryanair u Evropi zapošljava oko 17.000 radnika a uprava je u julu upozorila da bi mogla da ukine čak 900 radnih mjesta.

Paralelno su dioničari tijesnom većinom glasova – 50,5 odsto – odobrili plan isplate bonusa, prema kojem bi O’Leriju u narednih pet godina moglo biti isplaćeno oko 100 miliona eura ako profitabilnost ili cijena dionica kompanije u tom periodu budu udvostručene.

U protekle dvije godine cijena Ryanairove dionice otprilike je prepolovljena zbog niza sukoba sa sindikatima i kašnjenju letova zbog prizemljenja Boinga 737 MAX, prenosi Poslovni dnevnik.