CBCG odlučio: Banka vam za keš kredit može tražiti hipoteku

Podijeli

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je danas makroprudencione mjere, u formi odluke, sa ciljem daljeg održavanja stabilnosti finansijskog sistema i održivog finansiranja fizičkih lica.

Preciznije, ovom odlukom se definiše da poslovne banke počev od 1. januara 2020. godine, prilikom odobravanja gotovinskih kredita fizičkim licima čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati da kredit bude u potpunosti obezbijeđen kvalitetnim kolateralom (fiducija ili hipoteka na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima ili finansijski instrumenti, garancije/kontragarancije i drugi instrumenti kreditne zaštite koji ispunjavaju uslove da se mogu koristiti za ublažavanje kreditnog rizika).

“Takođe, banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita odobrenih fizičkim licima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina (preko 50% sopstvenih sredstava banke) mogu odobravati gotovinske kredite fizičkim licima sa rokom otplate dužim od šest godina, uz uslov da je kredit obezbijeđen kvalitetnim kolateralom”, saopšteno je iz CBCG.

Ove makroprudencijalne mjere, kako se precizira, uvode se na period od dvije godine od dana početka primjene pomenute odluke.

Savjet je danas razmatrao i kvartalni izvještaj o poslovanju banaka na dan 30.06.2019. godine, s informacijom o realizaciji operativnih ciljeva, u kojem je zaključeno da su ključne bilansne pozicije svih 13 banaka tokom drugog kvartala 2019. godine zabilježile rast, kako u jednogodišnjem uporednom periodu, tako i u odnosu na kraj 2018. godine.

Savjet je razmatrao i usvojio izvještaj o poslovanju MFI i lizing društava na dan 30.06.2019. godine.

“Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u ovom periodu u odnosu na kraj prvog kvartala 2019. godine ostvaren rast ukupne bilansne sume od 1,3% i rast kredita od 3,4%, uz minimalni pad kamatnih stopa, od 0,12 procentnih poena. Što se tiče poslovanja lizing društava, ovaj sektor je u drugom kvartalu tekuće godine karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive, potraživanja i kapitala”, navodi se u saopštenju.

Takođe, predmet razmatranja po prvi put je bio i izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF) na dan 30.06.2019. godine, s obzirom na stečene zakonske uslove da se i Fond uključi u redovno obavezno izvještavanje prema CBCG.

Na pomenuti datum, poslovanje IRF-a, kako se dodaje, karakteriše rast ključnih bilansnih pozicija: aktive, kredita i potraživanja, kao i kapitala. U drugom kvartalu 2019. godine, ukupna aktiva je, u odnosu na mart 2019, porasla za 9,8%, krediti za 6,1%, a likvidna sredstva za 32%.

Savjet CBCG je usvojio i Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za II kvartal 2019. godine. Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, u prvom kvartalu 2019. godine je ostvaren realni rast po stopi od 3%, dok je u drugom kvartalu tekuće godine evidentirano povećanje aktivnosti u građevinarstvu, trgovini, turizmu i većini vidova saobraćaja. Pozitivnim su ocijenjeni trend rasta priliva stranih direktnih investicija i trend rasta zaposlenosti, koji su zabilježeni tokom drugog kvartala ove godine.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun i jul 2019. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2019. godini, zaključeno je u saopštenju.