Fiat i Peugeot dogovorili spajanje, nastaje div vrijedan 50 milijardi dolara

Podijeli

Fiat Chrysler i Peugeot PSA saopštili su danas da će udružiti snage putem razmjene akcija na “fifti-fifti” osnovi.

Tako će formirati četvrtu po veličini svjetsku grupaciju u sektoru proizvodnje automobila, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Ovim spajanjem nastaje 50 milijardi dolara vrijedan div, sposoban da se uhvatiti u koštac sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima.

Upravni odbori dvije kompanije dali su ovlašćenja svojim timovima da okončaju razgovore i zaključe obavezujući memorandum o razumijevanju u narednim nedjeljama, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih proizvođača automobila.

Predsjednik Fiata, Džon Elkan, predsjedavaće udruženom grupom, dok će glavni izvršni direktor Peugeota Karlos Tavares biti njen generalni direktor.

Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje i nastoje da razviju tehnološki naprednije, čistije modele automobila kako bi ispunili sve oštrije propise protiv zagađenja vazduha.

Procjenjuje se da će ovo spajanje, kada bude završeno, generisati sinergiju od 3,7 milijardi eura godišnje, bez ikakvog zatvaranja pogona, navodi se u saopštenju.

Prije zaključenja ugovora, Fiat Chrysler će svojim akcionarima isplatiti specijalnu dividendu od 5,5 milijardi eura i podijeliti im akcije u svojoj robotičkoj jedinici Komau, dodaje se dalje.

Peugeot će, s druge strane, svojim dioničarima podijeliti 46 odsto akcija u svojoj fabrici za proizvodnju auto-delova Foresija.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je ovaj dogovor, ocjenjujući da će to ovim automobilskim grupacijama obezbijediti potreban minimum sredstava za ulaganje u čistije tehnologije i za ispunjavanje zahtjeva industrije.

Udružena grupa, čije će sjedište biti u Holandiji, imaće Upravni odbor od 11 članova. Šest članova će biti iz Peugeota, uključujući glavnog izvršnog direktora Tavaresa, a među preostalih pet iz Fiat Chryslera biće predsjedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i NJujorku, navodi Rojters.