Bosanska pašteta i na tržištu EU

Podijeli

Argeta BiH dobila je dozvolu za izvoz u Evropsku uniju, a prve količine na ovo tržište odlaze u novembru.

Kompanija Argeta BiH, kako je saopšteno iz kompanije, u ovoj godini je proizvela 6.000 tona gotovih proizvoda koji su plasirani na tržište, a time su i dodatno učvrstili svoju poziciju regionalnog lidera po prodaji u kategoriji pašteta.

“Potvrdu napora i uspjeha uposlenika kompanije Argeta BiH okrunila je dozvola za izvoz njihovih mesnih proizvoda u zemlje Evropske unije”, dodaje ss.

Prvi izvoz mesnih okusa u zemlje EU očekuje se početkom novembra.

Osim zemalja u koje trenutno plasiraju svoje proizvode (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija) izvoziće se i u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Francusku, Holandiju, Belgiju, Luksemburg, Irsku i Veliku Brtianiju, što je ukupno 13 izvoznih tržišta.

“Posebna je to pohvala i za uzgajivače peradi u BiH jer Argeta BiH u proizvodnji koristi sirovine domaćih proizvođača. Povećanje obima proizvodnje znači otvaranje novih radnih mjesta za sve u lancu, od dobavljača sirovina do prozvodnje”, kažu ponosno iz kompanije.

Osim mesnih pašteta od mesa peradi u 2019. godini Argeta je u svojoj fabrici u Hadžićima započela i proizvodnju ribljih ukusa, njih ukupno pet, kojima se, osim tržišta Bosne i Hercegovine, snabdijevaju tržišta regiona i EU.