Prodaja na Cyber ponedjeljak najuspješniji u istoriji Amazona, za dan potrošena dva crnogorska BDP-a

Podijeli

Ovogodišji Cyber ponedjeljak postavio je sve vrste prodajnih rekorda, uključujući i onaj koji je postao godišnja tradicija: prethodni ponedjeljak je najveći prodajni dan kompanije Amazon u istoriji te kompanije.

Amazon, kako piše CNN, rijetko objavljuje tačne brojeve, ali je u utorak saopštio da su kupci naručili “stotine miliona” proizvoda tokom nekoliko dana između Dana zahvalnosti i Cyber ponedjeljka.

Kazali su da su kupci u ponedjeljak kupili više proizvoda širom svijeta nego bilo kojeg drugog dana u Amazonovih dvije decenije postojanja. Cyber ponedjeljak je nekoliko godina Amazonov najveći prodajni dan, a ovogodišnji je nadmašio prethodni Prime day i Crni petak.

Kupci su, kako je precizirano, u protekla četiri dana naručili rekordan broj Amazonovih uređaja. Echo Dot i Fire TV Stick 4K bili su među najpopularnijim proizvodima, objavila je kompanija.

Petodnevna trgovačka groznica bila je popularna za igračke. Amazon je saopštio da su kupci širom svijeta ovog Crnog petka i Cyber ponedjeljka kupili više igračaka nego ikada prije. Hasbro (HAS), dvorac LEGO Star Wars Darth Vader’s Castle i monografsko izdanje igrice “Frozen 2” bili su najprodavaniji.

U Sjedinjenim Državama, najprodavaniji artikli bili su Instant Pot Duo80, DNK komplet iz 23andMe, LOL Surprise! igračke i iRobot Roomba. Amazon je javio i da su modni proizvodi imali najuspješniji prodajni dan ikad na globalnom nivou, a najpopularniji proizvodi bili su Carhartt kaputi i kaputić Champion.

Maloprodajni lanac Whole Foods, čiji je vlasnik Amazon, takođe je oborio rekord, i to treću godinu zaredom, po ukupnoj prodaji ćurana tokom sezone Dana zahvalnosti.

Da sve ovo ne bude baš sve tako savršeno za Amazon, pobrinula se grupa zaposlenih te firme u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu, Džefa Bezosa. Oni su, naime, protestovali ispred Bezosovog stana u Njujorku, nezadovoljni radim uslovima.

Rekordni Cyber ponedjeljak

Uspjeh Amazona tokom praznika odražava sve jače trendove u industriji. Cyber ponedjeljak, naime, ostvario je ukupno 9,2 milijarde dolara prodaje, navodi Adobe Analytics, što je skok od gotovo 17% u odnosu na prošlu godinu. Poređenja radi, to su skoro dva crnogorska BDP-a, potrošena za samo jedan dan u online prodaji.

Kupovina na pametnim telefonima činila je 33% online prodaje na Cyber ponedjeljak, čak 46% više u odnosu na isti dan 2018. godine.

“Potrošači su iskoristili ponude i povećali potrošnju, posebno na pametnim telefonima, gdje se aktivnost povećavala u danima kada su kupci blokirani zbog snijega ili kiše”, rekao je Džon Kopeland, šef marketinga Adobe-a, u saopštenju za javnost. Dodao je da su trgovci započeli s prodajom početkom ove godine kako bi se borili protiv kraće sezone praznika kupovine.

Crni petak porastao je gotovo 20% u odnosu na godinu i postigao 7,4 milijarde dolara prodaje, a na Dan zahvalnosti ostvareno je 4,2 milijarde dolara prometa, što je porast od 14,5% u odnosu na 2018. godinu.

Kupci sve više kupuju preko interneta, pokazuju isti podaci. Prodaja trgovine u fizičkim radnjama na Crni petak pala je za 6,2% u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci ShopperTraka. No, promet u trgovinama na Dan zahvalnosti povećao se 2,3% na u odnosu na prošlu godinu, navode iz Adobe-a.

“Nema više samo jednog načina za kupovinu na Dan zahvalnosti i crni petak, već kupci biraju kako će kupovati”, rekao je Brajan Fild, viši direktor globalnog savjetovanja za maloprodaju za ShopperTrak.

Investitor.me

Comments are closed.