Komercijalna banka ostaje državna? “Uspjeh ne zavisi od vlasništva”

Podijeli

Država je sposobna da upravlja Komercijalnom bankom, ocijenila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je to izjavila osam dana uoči isteka roka za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju najveće državne banke u Srbiji.

Ona je u intervjuu za Blic rekla da uspješnost banke ne zavisi od toga da li je privatna ili državna, već od stručnosti i posvećenosti menadžerskog tima i mehanizma kontrole.

“Od trenutka kada je država postala vlasnik 83 odsto Komercijalne banke krajem novembra stekli su se uslovi da država pokaže koliko je odgovoran vlasnik. Ranije su mehanizmi ugovora bili takvi da država nikakvu odluku nije mogla da donese zbog veta stranih suvlasnika. Pa, zar jedna njemačka banka, KFW, koja je u vlašništvu države, nije dokaz da svakoj državi treba banka preko koje će sprovoditi svoje strateške projekte”, ističe Tabakovićeva, prenosi B92.

Upitana da li bi prodala kompaniju za iznos koji ona moze da zaradi za pet ili šest godina, ona je rekla da to naravno ne bi učinila.

“Moja uloga kao guvernera je da pomognem drzavi kao akcionaru u procesu privatizacije, a cijeneći reputaciju budućeg vlasnika i finansijsku stabilnost koju budući vlasnik treba da očuva”, rekla je Tabakovićeva.