Apple, Amazon i Google uspostavljaju standard za pametne kuće

Podijeli

Posljednjih godina svjedoci smo ogromnog napretka širokog spektra pametnih kućnih uređaja, ali postaje teže sve brojnijim uređajima upravljati u cjelini jer uglavnom govore različite “jezike” i stoga podržavaju različite standarde.

Apple, Amazon i Google žele da okončaju ovu situaciju, pa su se dogovorili da razviju zajednički standard koji se temelji na standardnom internetskom protokolu (IP).

Novi standard se zove Connected Home Over IP i stavljen je pod okrilje Zigbee Alliance-a.

Treba napomenuti da se ova inicijativa ne smije miješati sa standardom Zigbee 3.0, o kojem se brine i Udruženje Zigbee, već o potpuno novoj inicijativi, piše Indikator. Udruženje je korišćeno jer su oni već bili njegovi članovi i, za potrebe novog univerzalnog standarda nisu željeli formirati novu organizaciju.

Članovi udruženja su i druga istaknuta imena poput Samsunga, IKEA-e i Signify-ja (do sada Philips Lightning).

Grupa još nije otkrila detalje o svim opcijama nove tehnologije. Takođe nijesu dali plan i indikativne datume kada će rad na standardu uroditi plodom.

Google je u saopštenju za javnost najavio da će koristiti open source tehnologije Wave and Thread koje se koriste u njihovim postojećim proizvodima. Na primjer, Wave omogućuje protokolu rad kroz različite mrežne veze kao što su Wi-Fi, Bluetooth Low Energy (LE) i mobilne mreže.

Javnost novu inicijativu pozdravlja otvorenim rukama, jer je vrijeme da proizvođači učine sve kako bi pojednostavili upotrebu i integraciju različitih proizvoda. Kupci mogu očekivati ​​da će imati manje poteškoća s povezivanjem takvih uređaja, a programeri će imati manje troškova primjenom različitih protokola.