Njemci aktivirali garanciju: Ode preko 29 miliona eura iz državnog budžeta

Podijeli

Vladina državna garancija od 29,25 miliona eura u korist austrijsko-njemačke kompanije WTE-EVN, aktivirana je danas.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o aktiviranju državne garancije izdate u korist njemačko-austrijskog privrednog društva WTE Wassertechnik GmbH i EVN grupa, “da će Vlada izvršiti obavezu, ali i da je zadužila Zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi Crnoj Gori i Opštini Budva“.

“Vlada Crne Gore ne želeći da narušava svoj međunarodni ugled i ne želeći da se pokaže kao Država koja ne poštuje međunarodne obaveze a u konkretnom slučaju ne izvrši plaćanje date garancije, na jučerašnjoj sjednici usvojila je predmetnu informaciju i stvorila pretpostavku da ispuni svoju finansijsku obavezu”, saopštio je na konferenciji za medije koja je u toku u Vladi državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić.

Takođe, konstatujući da je cjelokupni posao pravno upitan Vlada je donijela Zaključak da se cjelokupni materijal na dalju nadležnost preda Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore sa zaduzenjem da podnese krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu, protiv svih fizičkih i pravnih lica u Crnoj Gori i u imostranstvu koji su nanijeli stetu i ugrozili finansijske i ekonomske interese Države i opštine Budva.

“Ono što osjećamo kao obavezu jeste da sa vama podijelimo i zapažanja da se tokom ovog procesa konstatovalo da su učinjeni veliki propusti kako u zaključenju samog Ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samog projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenim finansijskim aktivnostima koje u najmanju ruku možemo okarakterisati kao sumnjive i problematične, pa i kriminalnih aktivnosti, a što je konstatovano i u nalazima vještaka koji su bili angažovani u ovom procesu”, rekao je Katnić.

Austrijsko-njemački konzorcijum gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice i duže vremena očekuju izmirenje duga od Opštine Budva.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević kazao je da je Opština Budva u petak, 13. decembra u 15 sati i 23 minuta dobila ultimatum od strane njemačke kompanije, da će aktivirati garanciju od 29,3 miliona koju je dala Vlada, garanciju od 4,2 miliona koju je dala Opština Budva 2010. godine, kao i garanciju od 66 miliona koju je potpisao tadašnji predsjednik opštine Rajko Kuljača.

Cijeli slučaj je pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva.