Najznačajniji odlasci izvršnih direktora u 2019.

Podijeli

U doba kada gotovo 40% glavnih menadžera velikih kompanija opstaje na toj poziciji od jedne do pet godina, svake godine se dešavaju odstupanja. Godina za nama nije donijela neke značajne promjene u tom smislu, ali ipak valja pogledati koje su brojke u pitanju.

Do novembra, 1.480 izvršnih direktora napustilo je svoja radna mjesta, što je 12% više od prethodne godine i 9% u odnosu na isti mjesec 2008. godine, posljednji put kada je takav rekord postavljen.

Forbes nam donosi najznačajnije ostavke kompanijskih lidera, raspoređeni hronološkim redosljedom i prema mjesecima u kojima su najavljeni:

JANUAR: Gejša Viljams (PG&E)

Nakon svega 22 mjeseca na poziciji, Gejša Viljams je dala otkaz 13. januara. Njen je odlazak uslijedio nakon što se ta kalifornijska elektroenergetska kompanija suočila s oko 30 milijardi dolara potencijalnih obaveza povezanih s najmanje 17 velikih požara od 2017. godine.

Ostali značajniji odlasci: Hese Angelo i Ričard Gudis, direktori New York Posta and Herbalife-a.

FEBURAR: Spenser Raskof (Zillow)

Skoro 15 godina od osnivanja Zillow-a, Spenser Raskof dao je otkaz 21. februara. Njegov odlazak je desio se u periodu burne transformacije kompanije: Platforma za nekretnine pokušavala je da napravi zaokret od osnovnog biznisa popisa domova, što je dovelo do pada vrijednosti dionica. Dionice kompanije su zbog tog poteza pale više od 25% u odnosu na godinu dana. Na mjesto Raskofa došao je suosnivač kompanije.

Ostali značajniji odlasci: Lisa Borders, Jan Kuk and Ričard Plepler, direktori Time’s Up-a, Colgate-Palmolive-a and HBO-a.

MART: Timoti Sloan (Wells Fargo)

Manje od tri godine kada je imenovan za glavnog izvršnog direktora Wells Fargoa, Sloan iznenada je odstupio 28. marta. 31-godišnji veteran finansijske institucije dobio je nemoguć zadatak, da vrati ugled utužene banke nakon što su federalni regulatori otkrili da su zaposleni, pod pritiskom da ispune prodajne kvote, tokom pet godina podnijeli zahtjeve za 565.000 kreditnih kartica i otvorili 1,5 miliona bankovnih računa bez pristanka klijenta.

APRIL: Bernardo Hiz (Heinz Craft)

Predsjednik uprave Kraft Heinza, Bernardo Hiz, 22. aprila dao je dvomjesečni otkazni rok prehrambenom konglomeratu koji se bori da se prilagodi promjenjivim ukusima potrošača. Na toj poziciji je bio šest godina. U prošloj godini dionice ove kompanije pale su 45%, a u februaru je smanjila dividendu za 36% i otpisala vrijednost svojih najvećih marki, Kraft i Oscar Mayer, za 15,4 milijarde dolara.

Ostali značanijiji odlasci: Bred Dikerson, Hubert Džoli i Stiven Kandarijan, izvršni direktori Blue Aprona, Best Buy-a i MetLife-a.

MAJ: Stiven Temares (Bed, Bath & Beyond)

Nakon višemjesečnog pritiska aktivista-investitora koji su pritiskali da se on i cijeli njegov upravni odbor smijeni, Stiven Tamares je 13. maja okončao svoje 16-godišnje razdoblje na mjestu predsjednika Bed, Bath & Beyonda. Ta trgovačka kompanija je pokušavala da se izbori s jakom konkurencijom kao što su Amazon i Walmart posljednjih godina. Kao rezultat toga prodaja mu je u 2018. godini porasla samo 1,1%, a zalihe su od 2015. pale čak 80%

JUN: Stiv Nelson (UnitedHealthCare)

Direktor UnitedHealthcare najavio je odlazak u penziju 28. juna. U kompaniji je proveo 15 godina, od kojih su dvije posljednje bile u kancelariji direktora, nadgledajući komercijalno i državno subvencionirano zdravstveno osiguranje.

JUL: Bjorn Kos (Norwegian Air)

Dvadeset i šest godina nakon osnivanja norveškog avio-prevoznika, Bjorn Kos otišao je u penziju 11. jula. Bivši pilot borbenih aviona pokrenuo je malu skandinavsku avionsku firmu i pretvorio je u jednog od najvećih evropskih low cost prevoznika, ali ne bez velike cijene: Poslovanje kompanije je u minusu od 380 miliona dolara.

Ostali značajniji odlasci: Ralf Skozafava, izvršni direktor Dean Foods-a.

AVGUST: Džon Flint (HSBC)

Kada je Džon Flint doveden na čelo investicione banke HSBC, upravni odbor smatrao ga je odličnim izborom za taj posao, ali 18 mjeseci kasnije, 5. avgusta, otpušten je – očito iz istog razloga. U izlaganju investitorima tog dana, predsjednik Mark Taker rekao je: “U sve složenijem i izazovnijem globalnom okruženju u kojem banka posluje, odbor vjeruje da je potrebna promjena da bismo iskoristili sve značajne mogućnosti koje su pred nama.”

Ostali značajniji odlasci: Patrik Birn, Rupert Hog, Šejla Lirio Marselo, Džon Stendli i Dio Vejsler, izvršni direktori komapnija Overstock.com, Cathay Pacific, Care.com, Rite Aid i HP.

SEPTEMBAR: Adam Neuman (WeWork)

Informacije o poslovanju kompanije koje su procurjele u javnost označile su početak kraja za izvršnog direktora WeWork-a Adama Neumana. Informacije su govorile o ogromnim gubicima (u milijardama) od 2016. godine, a posebnu pažnju izazvala je vijest da je on brendirao i za 5,9 miliona dolara prodao svojoj kompaniji prava na riječ “We”. Šest sedmica kasnije, 24. septembra, bio je van kancelarije odakle je rukovodio firmom devet godina.

Ostali značajniji odlasci: Kevin Burns, Džef Kejn, Hiroto Saikava i Dejvin Venig, izvršni direktori Juul-a, CrossFit-a, Nissan-a i eBay-a.

OKTOBAR: Kevin Plank (Under Armour)

Kevin Plank je 22. oktobra objavio da će podnijeti ostavku na mjesto direktora firme Under Armour krajem 2019. Otkad je osnovao kompaniju 1996. godine, pretvorio je u robnu marku vrijednu 5 milijardi dolara. Taj rast je, međutim, ili kasnio ili usporavao, da bi objavio svoj prvi kvartalni gubitak 2017. godine. Njegov imidž su u međuvremenu narušili izvještaji o toksičnoj korporativnoj kulturi, koja je, imeđu ostalog, podsticala posjete striptiz klubu.

Ostali značajniji odlasci: Bil Mekdermot i Mark Parker, direktori SAP-a i Nike-a.

NOVEMBAR: Stiv Isterbruk (McDonald’s)

Stiv Isterbruk otpušten je sa pozicije direktora McDonald’s-a nakon što je interna istraga otkrila da je prekršio korporativnu politiku, angažujući se u sporazumnom odnosu sa zaposlenima. Od uspona na čelo 2015. uspostavio je partnerstva s Uber Eats i DoorDash i uložio stotine miliona u akvizicije tehnoloških start-upova, udvostručujući cijenu dionica giganta brze hrane u tom procesu.

Ostali značajniji odlasci: Semjuel Alen, Džon Legere, Art Pek, Triša Sticel i Melani Velan, izvršni direktori John Deere-a, T-Mobile-a, Gap-a, Tupperware-a i SoulCycle-a.

Investitor.me