Lista najopasnijih poslova u SAD

Podijeli

Prošle godine se u Sjedinjenim Američkim Državama desilo 5.250 smrtnih slučajeva na radnom mjestu, što je nešto više nego u 2017.

Najveći broj smrtnih slučajeva na radu, proporcionalno broju radnika, desio se među drvosječama, pa je to najopasnije zanimanje u SAD.

Najveći rizici su da na njih padne objekat tokom sječe drveta, ili pak da dožive nesreću sa opremom koja je povezana sa sječom šume. Broj fatalnih nesreća u ovom poslu je 28 puta veći od prosjeka.

U ovoj grani industrije u kojoj radi 53.600 ljudi desile su se 74 fatalne nesreće i 1.040 ne-fatalnih nesreća. Ukupan broj fatalnih povreda mjereno na 100.000 radnika je 97,6. Prosječna plata za ovaj posao je 40.650 dolara godišnje.

Na drugom mjestu su ribari kod kojih je najveća opasnost pad s broda, a u ovoj grani industrije dešava se 77,4 fatalnih nesreća na 100.000 radnika (riječ je o proporcionalnom broju jer je ukupan broj radnika znatno manji).

Gine se na visini i u transportu

Na trećem mjestu su piloti i inženjeri leta, a u ovom sektoru strada se uglavnom u privatnim (manjim) avionima, dok su nesreće sa komercijalnim letovima veoma rijetke.

Na četvrtom mjestu radnika koji najviše ginu su oni koji rade na krovovima, a nije teško zaključiti na koji način oni stradaju.

Peto najopasnije zanimanje su skupljači otpada i reciklirajućih materijala, koji najviše stradaju u transportu, a na šestom mjestu su vozači i trgovački putnici, koji također život gube na cestama.

Među najopasnijim zanimanjima su i farmeri koji također ginu u transportu. Na osmom mjestu su radnici na čeličnim konstrukcijama koje vreba opasnost od pada.

Na devetom mjestu su nadzornici gradilišta i radnici na vađenju ruda ili nafte.

Listu deset naopasnijih zanimanja u SAD zatvaraju nadzornici na uređenju okoliša te šišanja i održavanja travnjaka.

CNBC / BiznisInfo.ba

Comments are closed.