Neradna nedjelja desetkovala promet u Delta City-ju, bez posla ostalo više od 80 radnika

Podijeli

Iz kompanije Delta City koja upravlja istoimenim tržnim centrom u Podgorici saopštili su “Vijestima” da su njihovi zakupci, za tri mjeseca koliko se primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim se nedjelja i državni praznici uvode kao neradni dani, imali pad prometa od 18 odsto kao i da su otpustili više od 80 radnika.

Oni su naveli da se pad prometa odnosi na modnu maloprodaju (odjeća, obuća, aksesoari,…) i da nije zabilježen kod supermarketa.

“Do sada je preko 80 ljudi ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavati shodno procesu optimizacije radnih mjesta, koji je u toku. Ono što predlagači zakona nijesu uzeli u obzir, to je specificnost šoping-molova, koji više predstavljaju dio turističe ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice. Takođe je veoma važno naglasiti da je Delta City jedini internacionalni šoping-mol u Crnoj Gori i kao takav članica ICSC (međunardna asocijacija šoping-molova), koja u svom poslovanju podrazumijeva i radne nedjelje”, naveli su iz kompanije Delta City.

Oni navode da je šoping-mol građanima Podgorice i Crne Gore i turistima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade.

“Primijetan je trend odlazaka građana u Skadar, Trebinje i Dubrovnik nedjeljom, gdje trgovine, posebno modne maloprodaje rade. U svim državam regiona i većini evropskih zemalje, šoping-molovi su izuzeti iz primjene ovog zakona, zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu”, navedeno je iz ove kompanije.

Upravo su firme koje upravljaju šoping-molovima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocjenu ustavnosti ovog zakona.