Kompanija dijeli profit sa radnicima: Delta zaposlenima daje 1,6 milijardi dolara bonusa

Podijeli

Avio-prevoznik Delta Air Lines je prošle godine imao vrlo dobru godinu. I umjesto da samo verbalno zahvali svojim zaposlenim za snažne poslovne rezultate, firma je objavila da će im platiti 1,6 milijardi dolara kroz profit-sharing bonuse.

To znači da svaki zaposleni primiti ček sljedećeg mjeseca za 16,6% njihove godišnje zarade, što iznosi dvije dodatne plate.

“Delta ne bi bila ništa bez naših 90.000 ljudi. Oni zaslužuju sve pohvale”, rekao je izvršni direktor Delte, Ed Bastian na LinkedInu .

Isplata dobiti zaposlenima za 2019. godinu je do sada rekordan iznos. To je ujedno i šesta godina zaredom da je kompanija isplatila radnicima više od milijardu dolara, rekao je portparol Delte. Plan podjele dobiti započeo je 2012, nakon spajanja Delte s kompanijom NortrWest.

Kompanijski profit-sharing bonus je, iako najveća, samo jedna od finansijskih nagrada koju zaposleni Delte dobijaju za dobre rezultate, dodao je portparol.

I radnici koji rade nepuno radno vrijeme ili honorarno, bez obzira na to jesu li u sindikatima ili ne, dobiće nagradne čekove. Jedini ljudi koji su isključeni iz plana podjele dobiti su službenici, direktori i generalni menadžeri, iako će na kraju godine dobiti redovne bonuse koji se temelje na učinku.

„Dobar potez“

Isplate zaposlenima Delta iz profita je dobar potez, smatra Džozef Blasi, direktor Instituta za istraživanje vlasništva i raspodjele dobiti na Univerzitetu Rutgers.

“Istraživanja pokazuju da planovi raspodjele novca, u kombinaciji s korporacijskom kulturom koja podstiče zaposlene na davanje predloga i učestvovanje u rješavanju problema u poslovanju, mogu smanjiti potrebu za smjenu/zamjenu radnika i poboljšati korporativni rad i ličnu motivaciju”, dodao je Blasi.

Direktne isplate u gotovini nijesu jedini način na koji kompanije mogu dijeliti profit s radnicima. Neki daju doprinose za podjelu dobiti na penzione ili štedne račune radnika.

Podjela dobiti jedan je od načina da se pokaže kako su menadžeri posvećeni filozifiji korporacije : služiti svim učesnicima u poslovanju, uključujući zaposlene.

Delta je jedina kompanija koja nudi podjelu dobiti u kešu. Takva praksa je najčešća u avionskoj i autoindustriji, rekao je Blasi.

Od 2015, na primjer, General Motors, Ford i Fiat Chrysler podijelili su svojim radnicima skoro 5 milijardi dolara kroz čekove, što je ekvivalent šest mjeseci dodatnih plata po zaposlenom, javio je ranije Automotive News.
Međutim, takve visoke isplate još nijesu pravilo.

Prema istraživanju za 2018. godinu koje je sproveo Nacionalni centar za istraživanje javnog mnjenja na Univerzitetu u Čikagu, 38% odraslih američkih radnika reklo je da primaju bonuse ili nagrade u novcu, ali prosječni prijavljeni iznos bio je samo 2.000 dolara ili svega 5 odsto plate.

Investitor.me/CNN