Nekretnine u Crnoj Gori: Koliko kvadrata i gdje možete kupiti za €50.000

Podijeli

Već nam je svima dobro poznato da cijene kvadratnog metra stambenog prostora nisu iste u svim gradovima Crne Gore. Što znači da za isti iznos ne možete kupiti istu vrstu nekretnine u, na primjer, Budvi i Žabljaku. A evo kako to izgleda u praksi.

Ako uzmemo u obzir da je potražnja najveća za stanovima od oko €50.000, za taj novac u Podgorici možete kupiti nov jednosoban stan od 37m2 u Dalmatinskoj po cijeni od €1.350/m2. Stan se nalazi u mirnom dijelu grada, u novoj zgradi koja ima svega 8 stanova, 10 parking mjesta, video nadzor i ograđeno dvorište, čime vlasnicima garantuje mir i komfor. Za skoro isti iznos, ali po znatno nižoj cijeni kvadratnog metra, možete kupiti veći, vrlo komforan jednosoban stan od 48m2, takođe u novogradnji, u blizini Ljubovića.

Nova stambena zgrada na Cetinju

Na Cetinju je u fazi izgradnje nov stambeni objekat koji se projektom i dizajnom u potpunosti uklapa u istorijski i kulturološki ambijent Cetinja. Cijena kvadratnog metra u ovoj zgradi iznosi €1.050, pa za €52.000 možete kupiti fantastičan jednosoban stan od 49m2. Svaki od 12 stanova ima na raspolaganju po jedno parking mjesto unutar ograđenog dvorišta, a useljenje je planirano za septembar.

Žabljak je oduvijek bio među favoritima kada su u pitanju i ljetnji i zimski odmori, pa je vremenom i interesovanje za nekretninama bivalo sve izraženije. Srećom, cijene su još uvijek znatno niže nego u Podgorici ili na primorju, ali bi to moglo da se promijeni u narednih nekoliko godina. Ako razmišljate o kupovini nekretnine na Žabljaku, za €48.000 možete kupiti prizemnu kuću od 77m2 na placu od 200m2.

Kuća na Žabljaku

Na primorju postaje sve teže pronaći nekretnine u ovoj cjenovnoj kategoriji, ali nije nemoguće. U Rafailovićima možete kupiti garsonjeru od 26m2 po cijeni od €1.980/m2. Stan se nalazi u novoj stambenoj zgradi, blizu plaže, a stanari će takođe imati na raspolaganju recepciju, kafeteriju i garažu. Završetak gradnje je planiran za narednu godinu. Ukoliko ipak preferirate Budvu, slična garsonjera se može kupiti za €2.100/m2 i useljiva je odmah.

Garsonjera Rafailovići

Za iznos od €49.000 u Donjoj Lastvi u Tivtu se može kupiti garsonjera u izgradnji od 23m2 (€2.130/m2), dok u naselju Kavač u Kotoru garsonjera od 26m2 košta €49.500 (€1.900/m2). Nešto povoljnija opcija u Kotoru je jednosoban stan od 39m2 po cijeni od €1.250/m2, a osim parkinga, stanari imaju na raspolaganju i krovnu terasu.

Mnogo je faktora koji utiču na formiranje cijene kvadratnog metra stambenog prostora: od lokacije, kvaliteta materijala, spratnosti do nivoa opremljenosti i drugih pogodnosti koje nekretnina sa sobom nosi. Kupcima ostaje da odrede koje od ovih karakteristika su im najvažnije, a zatim krenu u potragu za stanom po njihovoj mjeri.

Promo