Auto se ne može napraviti ako fali i najmanji dio: Koronavirus bi mogao uništiti globalnu autoindustriju

Podijeli

Ljudske žrtve u Kini zbog izbijanja koronavirusa sve su brojnije, a veliku će cijenu platiti i svjetska industrija.

Proizvođači automobila su posebno osjetljivi – oni su širom svijeta zavisili od dijelova iz Kine kako bi održali vlastite lance snabdijevanja, neophodne za neometanu proizvodnju. Stručnjaci strahuju da bi se fabrike automobila širom svijeta mogle zaustaviti ako one u Kini budu zatvorene ove sedmice, kako je najavljeno.

To bi značilo da će autoindustrija biti prva velika poslovna žrtva koronavirusa. To je zbog ogromne veličine kineske industrije auto-dijelova i činjenice da ne možete izgraditi automobil ni sa 99% njegovih dijelova.

“Za zaustavljanje cijele proizvodne linije automobila potrebno je da nedostaje samo jedan dio”, rekao je Majk Dun, savjetnik za auto-industriju u Aziji i bivši šef operacija General Motorsa u Indoneziji.

On je dodao da je u prošlosti bilo mnogo primjera kada su problemi poput požara ili drugih prirodnih katastrofa uticali na auto-postrojenja širom svijeta. To bi sada moglo biti još gore, zavisno od širenja virusa u Kini.

Kina je glavni dobavljač dijelova za auto-fabrike širom svijeta – na njih otpada vrijednost gotovo 35 milijardi dolara u dijelovima u 2018. godini, prema podacima UN-a.

Oko 20 milijardi kineskih dijelova izvezeno je samo u Sjedinjene Države u 2018. godini, prema podacima američke Uprave za međunarodnu trgovinu. Dok neki od tih dijelova idu u prodavnice auto-dijelova, veliki postotak njih ide direktno na montažne linije i koriste se za izgradnju automobila.

Pronalaženje zamjena za dijelove iz Kine nije jednostavno ako se snabdijevanje nastavi s prekidima, izjavila je Kristin Dziczek, potpredsjednica Centra za automobilska istraživanja istraživačkog centra u Mičigenu.

“Teško je reći kada ćemo osjetiti prave efekte”, rekla je. “Prema sadašnjim procjenama, kaskadni globalni uticaj na auto-industriju možemo očekivati do kraja februara, ako se kineska proizvodnja ne stabilizuje ove sedmice. Svi proizvođači automobila trenutno imaju planove za krizne lance snabdijevanja kako bi znali šta mogu odmah uraditi. Ali Kina toliko je ogromna, da je praktično nemoguće to nadomjestiti”, dodala je Dziczek.

Za sada je većina fabrika za automatsko sklapanje automobila u Kini zatvorena a ona koja rade rade za domaće tržište. Volkswagen je objavio da zadržava svoje kineske fabrike automobila dijelom zbog ograničenja putovanja, a dijelom i zbog nedostatka dijelova. General Motors je saopštio da neće ponovo pokretati fabrike u Kini do 15. februara, dijelom upravo zbog problema s “spremnošću lanca snabdijevanja”.

Hyundai je zatvorio svoje fabrike za montažu u Južnoj Koreji, ne zato što se sama bolest tamo proširila već zato što ne može održati proizvodnju bez kineskih dijelova. Nissan je najavio da će njegova fabrika u Kyushuu u Japanu imati “prilagođavanja proizvodnje” zbog nedostatka dijelova iz kineskih fabrika.

Francuski proizvođač automobila Renault saopštio je Reutersu da obustavlja proizvodnju u fabrici u Busanu u Južnoj Koreji zbog poremećaja u snabdijevanju kineskih dijelova. Prošle sedmice Fiat Chrysler saopštio je da u naredne dvije do četiri sedmice održava jednu evropsku fabriku, u opasnosti od nedostatka kineskih dijelova.

Svi ostali proizvođači automobila su naveli da pažljivo prate situaciju u Kini, ali da je prerano reći koliki će uticaj to imati na njihovo globalno poslovanje.

“To je vrlo fluidna situacija”, rekla je prošle sedmice direktorica General Motorsa Meri Bara u razgovoru s investitorima.

Investitor.me/CNN