Popusti i akcije: Kako izbjeći zamke u koje često upadamo

Podijeli

Tokom godine ima par posebnih perioda kada je lako potrošiti više novca od planiranog i to na neplanirane predmete i usluge.

Ti periodi su razni praznici poput Božića, Uskrsa, Nove godine, Crnog petka – Black Friday koji su poznati po raznovrsnim i velikim popustima odnosno akcijama.

U moru ponuda kako da uštedimo koristeći popuste i do 80%, kako piše Karolina Herbut na svom blogu, veoma lako se možemo naći u situaciji da potrošimo više novca nego što imamo, posegnemo za kreditnom karticom, kreditima, odloženom plaćanju, samo da dobijemo proizvod ili uslugu po neverovatnoj ceni.

Usput, u žurbi da ne propustimo posebnu šansu, zaboravimo da postavimo sebi neka bitna pitanja o kupovini.

Cilj popusta i akcija, naročito velikih jeste da stvore osjećaj da ćeš nešto propustiti ako ne kupiš sada proizvod/uslugu. Kao da se ta ponuda neće ponoviti. Naravno u mnogim situacijama se ponude ponavljaju.
A u najviše situacija poslije kupovine shvatiš da ni ne koristiš proizvod koji si kupila/a.

Posebno u vrijeme akcija, popusta, praznika – prije donošenja odluke o kupovini postavi sebi sljedeća pitanja:

  • Da li mogu da sebi priuštim ovaj proizvod / uslugu?
  • Kakav uticaj će ova kupovina imati na moje finansijsko stanje u budućnosti?
  • Da li mi je predmet kupovine zaista potreban?
  • Da li zaista želim da kupim izabrani predmet kupovine?

Postavi sebi i pitanje da li kupovinu / plaćanje vršiš zato što je to stvarno tvoja želja i možeš da priuštiš sebi ili na tvoju odluku utiče okolina, kojoj na bilo koji način želiš da se “pokažeš”, da odgovoriš na njene zahtjeve. O tome kako socijalni pritisak i okolina utiče na to da trošimo više pročitaj u Koliko (vas) košta vaš ego?.

Uporedi cijene

Kada kupuješ, uvijek provjeri i uporedi krajnju cijenu koju plaćaš, a ne visinu popusta.

Često se dešava da se po automatizmu hvatamo za proizvod koji je na akciji ne gledajući cijenu, već samo visinu popusta! Vješti prodavci na taj način te namame da na kraju skuplje platiš proizvod na akciji, jer zaboraviš da izračunaš/pogledaš krajnju cijenu.

Pretpostavimo da na jednom mestu imaš proizvod koji je na akciji 20%, a na drugom mjestu 15%, dok na trećem uopšte ne odobravaju popust. Ukoliko bi gledala/o samo popust, odmah bi uzela/o proizvod u prodavnici gdje nude 20%, jer je tu najveći popust. Međutim kada pogledaš krajnju cijenu, već vidiš da je situacija sasvim drugačija:

Popusti i akcije tabela – upoređenje

Uporedi dodatne pogodnosti, ne samo cijenu

Uporedi i dodatne pogodnosti, jer ponekad vredi malo više platiti ali dobiti npr. produženu garanciju i slične pogodnosti.

Plan kupovine

Kupovina proizvoda i usluga na akciji i popustu je odličan „deal“ ako kupuješ nešto što si svakako planirala/o da kupiš.

Zato je bitno da uvek imaš listu – plan kupovine za naredni period kako bi lakše rekla/o „NE“ proizvodima na popustu koji nijesu na tvojoj listi kupovine.

Ta lista će te uvijek prizemiti, jer ukoliko nijesi imala/o neki predmet na listi, a poželiš da kupiš, biće sasvim jasno da je to uticaj popusta i akcija.

Preuzeto s bloga Karoline Herbut