Austrija otvara granice turistima na ljeto?

Podijeli

Austrija bi na ljeto mogla dozvoliti turistima iz Njemačke i drugih zemalja, u kojima je koranavirus pod kontrolom, da posjete Austriju, rekla je u subotu ministarka turizma Elisabeth Koestinger.

Na njemačke turiste otpada preko 30 posto dolazaka prošle ljetne turističke sezone u Austriji, prema službenim statistikama.

Udio turizma u austrijskom BDP-u jedan je od najvećih u EU-u.

“Sloboda putovanja ostaće ograničena u narednim mjesecima. Međutim, ako su zemlje uspješne (u borbi protiv koronavirusa), poput Njemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume”, rekla je Koestinger za austrijske novine Die Presse.

Konzervativni premijer Sebastian Kurz rekao je da bi Austrijanci trebali razmisliti o ljetovanju u svojoj zemlji kako bi pomogli ekonomiji.

“Međutim, bez stranih turista, moraćemo podnijeti gubitke”, dodala je Koestinger.

Do kraja aprila vlada planira predstaviti plan postepenog otvaranja restorana i turističkog sektora. Napominjemo da su sredine prošle sedmice u Austriji otvoreni vrtni centri i prodavnice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće radnje, obavezan ulazak s maskom. Masku je obavezno nositi i u javnom prevozu, kao i u taksijima.