Australijska aviokompanija pred stečajem

Podijeli

Britanski milijarder Ričard Brenson rekao je da će založiti svoje privatno ostrvo kako bi spasio svoju avio-kompaniju Virgin Atlantic od propasti, jer mu je pomoć britanske vlade neophodna.

Naime, mediji prenose da će druga po veličini australijska aviokompanija, Virgin Australia zatražiti od suda zaštitu od povjerilaca, odnosno otpočeće stečajni postupak, prenosi BIZLife.

Odluku o stečaju donio je Upravni odbor kompanije nakon što je ostala bez tekućih sredstava usled enormnih gubitaka izazvanih prekidom saobraćaja zbog epidemije koronavirusa.

Virgin Atlantic je preduzeo nekoliko mjera za smanjenje troškova kako bi spriječio kolaps. Kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je prošlog mjeseca da će do 26. marta prizemljiti 75% svoje flote i da će se taj broj povećati na 85% u nekom trenutku u aprilu.

Avio-kompanija je saopštila da će takođe zatražiti od osoblja da uzmu osam nedjelja neplaćenog odsustva tokom naredna tri mjeseca, kako bi izbjegla smanjenje posla.

U otvorenom pismu cijeloj Virgin grupi, Brenson je poručio da će založiti svoje ostrvo Neker, na kojem i živi, kako bi spasio avio-kompaniju.

“Kao i kod ostale imovine koju posjeduje kompanija, naš tim će pokušati da prikupi što više novca na ime ostrva kako bismo sačuvali više radnih mjesta širom grupe,” rekao je Brenson.

Brensonovo ostrvo smješteno je u britanskim Devičanskim ostvima, veličine je oko 30 hektara, a radi i kao rizort koji može da prihvati oko 30 gostiju.

Svjetska avio-industrija snažno je pogođena novim koronavirusom, koji je primorao države širom svijeta da uvedu stroga ograničenja kada je putovanje u pitanju.

Stručnjaci iz ove industrije upozorili su da bi mnoge svjetske avio-kompanije do maja mogle da propadnu zbog pandemije.

Brenson je u svom pismu napomenuo da Virgin grupa posluje u mnogim industrijama koje je koronavirus najteže pogodio.

“Imamo više od 70.000 ljudi u 35 zemalja koji rade u kompanijama Virgin. Radimo sve što je u našoj moći da te firme nastave da posluju“, rekao je.