Srbiji odobren kredit od 100 miliona dolara

Podijeli

Svjetska banka saopštila je da je Srbiji danas odobrila 100 miliona dolara kredita za suzbijanje pandemije korona virusa.

Kreditom Svjetske banke biće finansirano “do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju” – po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, te još “do 10” na drugim graničnim prijelazima.

Uz to, kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji podići će se sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno tako što će se novcem Svjetske banke izgraditi dvije regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu, piše Al Jazeera.

Svjetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju budu povezane jednim elektronskim sistemom, i da se “ojačaju” dijagnostika, bolničke jedinice intenzivne njege i izolacione jedinice.

“Srbija je uspjela da izravna krivu pandemije u prvom naletu bolesti, ali to ne znači da se treba opuštiti, već mora raditi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete”, rekao je Stephen Ndegwa, šef kancelarije Svjetske banke u Srbiji.