Gubitak grčkog turizma procjenjen na 10 milijardi eura

Podijeli

Firma Ernst end Jang (EY) procjenjuje da će gubitak grčkog turističkog sektora u 2020. zbog pandemije iznositi oko 10 milijardi eura, prenosi B92.

Istovremeno, očekuje se da će grčki hotelijeri pretrpjeti štetu od 4,46 milijardi evra – 3,26 milijardi za sezonske i oko 1,2 milijarde kod hotela koji rade cijele godine.

Na osnovu podataka Svjetskog savjeta za putovanje i turizam (WTTC), analitičari EY zaključili su da će posledice pandemije koronavirusa biti pet puta gore od nego 2008. godine na vrhuncu krize.

Prema njihovoj studiji, vrijednost turističkih dobara i usluga pašće sa 22 milijarde eura u 2019. na 14 milijardi po osnovnom scenariju, odnosno 12 milijardi po najgerem, ili 16 milijardi po najboljem scenariju.

U izveštaju se dodaje da prema sva tri scenarija, najveći pad se očekuje u drugom kvartalu godine kao i da će iznositi od 41 do 53 procenta.

Prema analitičarima EY, eventualno produženje turističke sezone neće nadoknaditi gubitke ali dobro regulisanje epidemiološke situacije u Grčkoj u prethodnom periodu moglo bi da joj pruži izvesnu prednost na turističkom tržištu ubuduće.