Sekulić: Sarađujmo regionalno, to ce ubrzati EU proces svih nas

Podijeli

– Naša poruka je jasna, kada govorimo o regionalnoj saradnji činimo to na način koji će ubrzati proces pristupanja EU svakog od nas, na osnovu individualnih mjerila – kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na video Samitu Zapadno Balkanskog partnerstva u organizaciji Atlantskog savjeta.

Sekulić je podsjetila da je Crna Gora nedavno otvorila poslednje poglavlje u pregovaračkom porocesu sa EU i da to smatra jako važnim kako za državu Crnu Goru i njene građane tako i za naše susjede. Kazala je da je urađeno puno na harmonizaciji naše legislative sa EU pravilima i na taj način je stvoren povoljan poslovni ambijent za investitore.

– Za nas je od najvećeg značaja da su sve regionalne inicijative medjusobno harmonizovane i da u svakoj od njih prepoznajemo šansu za dalji napredak u dostizanju standarda i članstvo u EU – rekla je ministarka.

Ona je kazala da najveći investicioni potencijal svih zemalja regiona čine zelena energija i digitalni infrastrukturni projekti.

– Imamo pamet i radnu snagu i još uvijek imamo šansu da sačuvamo našu okolinu – dobre puteve, sigurnu čistu energiju, zdravu hranu. Moramo da učinimo da naše zemlje evoluiraju sa ugodnog mjesta za odmor u ugodnu radnu destinaciju. Naše razlike moraju biti naša snaga. Ne moramo imati iste strategije, ne moramo promovisati iste sektore, ali moramo omogućiti da se ono najbolje od nas i naših EU susjeda širi na sve nas – zaključila je Ministarka ekonomije.