Više od 4.500 taksista ostaće bez posla

Podijeli

Strukovni sindikat taksista Crne Gore obratio se juče otvorenim pismom predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, navodeći da se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji, izazvanoj neradom nadležnih organa u dužem periodu, koja je, kako kažu, dostigla vrhunac pojavom novog virusa i stanjem izazvanog pandemijom.

Ovakva situacija ih je, tvrde, dovela bukvalno do finansijske katastrofe.

Prema riječima predsjednika SSTCG Borislava Pavlovića,sve to ima za posljedicu nemogućnosti servisiranja obaveza prema državnom i opštinskim budžetima, kao ni drugih obaveza vezanih za puko preživljavanje njihovih porodica, piše Pobjeda.

Oni su zahvalili na subvencijama za auto-taksi prevoznike, objašnjavajući da, međutim, pravo na iste ostvaruje svega oko 20 odsto auto-taksi prevoznika i oko 10 do 15 odsto vozača u privrednim subjektima koji su kao PDV obveznici registrovani za auto-taksi prevoz.

– Ako se uzme u obzir da u Crnoj Gori auto-taksi prevoz obavlja u samostalnoj djelatnosti 1.500 preduzetnika, a da privredni subjekti imaju u vlasništvu oko 2.000 vozila, što bi samo po sebi dovelo do brojke od 5.500 zapošljenih u auto-taksi prevozu, subvencije ostvaruje oko 300 preduzetnika i oko 500 vozača taksi vozila u privrednim subjektima, dolazimo do broja od 1.200 preduzetnika i 3.500 vozača taksi vozila koji su ostali bez bilo kakvih prihoda i pomoći, bez ikakve svoje krivice.Čudi nas da Vlada ni u jednom paketu pomoći nas ne obuhvata iako preko 4.500 lica uskoro ostaje ili je velika većina već ostala bez svojih radnih mjesta – kazao je Pavlović, navodeći da su u ovakvu situaciju dovedeni neradom nadležnih organa i nepoštovanjem važećih zakona u dugom periodu.

On podsjeća da je Vlada još krajem 2018. godine usvojila Informaciju o analizi stanja u auto-taksi prevozu putnika, koju je pripremila Radna grupa pri Ministarstvu saobraćaja i s tim u vezi donijela zaključke.

Ipak, osim obaveza iz pomenutih zaključaka, koje se tiču Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva javne uprave, ostale obaveze i preporuke Vlade ni poslije više od godinu dana od isteka roka nijesu ni pokrenute ili su samo djelimično pokrenute.

Pavlović ističe da je takav odnos dijela nadležnih državnih i opštinskih organa doveo do rapidnog rasta sive ekonomije u proteklih više od deset godina.

Ističe da ponovo ispaštaju samo legalni auto-taksi prevoznici, jer se legalno registrovanim prevoznicima uvode novi nameti, dok je stanje na terenu ostalo isto ili je čak, kako kaže, nepovoljnije za njihovo poslovanje.

– Zbog svega navedenog došlo je do posljedica da skoro 80 odsto registrovanih auto-taksi preduzetnika nije likvidno, zaključno sa 31.12.2019. godine, i samim tim nemaju ni ispunjene uslove za kreditnu liniju IRF, a ni za subvencije – poručuje Pavlović.