Kodak postaje farmaceutska kompanija, dionice odletjele u nebo

Podijeli

Američka kompanija Kodak, nekada šampion na tržištu fotografije, ponovo se budi. Sada kao farmacuetski proizvođač, koji će Amerikancima pomagati u borbi protiv korona krize.

Dionice Eastman Kodak Co. skočile su za 2,441% ove sedmice dostizanjem tržišne vrijednosti od gotovo dvije milijarde dolara, nakon što je kompanija dobila vladin zajam za pomoć u proizvodnji sastojaka koji se koriste u ključnim generičkim ljekovima za borbu protiv koronavirusa.

Kodak, nekadašnji fotografski div čiji su poslovi i dionice opustošili prelaskom na kamere bez filmova, u srijedu je dobio na vrijednosti čak 655%, što je pokrenulo najmanje šest zaustavljanja trgovanja zbog nestabilnosti. Trgovano je sa više od 110 miliona dionica, što je 23 puta više od uobičajenog volumena.

Vrijednost kompanije popela se na 1,99 milijardi dolara u New Yorku, sa oko sramežljivih 100 miliona dolara nakon zatvaranja u petak.

Dionice Kodaka utrostručile su se u utorak zbog vijesti o kreditu u iznosu od 765 miliona dolara kako bi kompanija dio svojih pogona preuredila za proizvodnju sastojaka za ljekove.