Srbija mijenja Zakon o sprječavanju korupcije: Nove promjene omogućavaju lakšu provjeru prihoda javnih funkcionera

Podijeli

Srbija uvodi brojne novine za Zakonom o sprječavanju korupcije, koji se primjenjuje od ponedeljka i mijenja raniji Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ova nova nadležnost je jako bitna za efikasnu provjeru prihoda javnih funkcionera, istakla je Atanasković i dodala da je Zakonom proširen i krug lica od kojih Agencija može da traži podatke u vezi imovine funkcionera.

“Kada Agencija utvrdi nesaglasnost podataka koji su u imovinskom izvještjau javnog i stvarnog stanja u imovini, ona može da traži podatke i od povezanih lica, odnosno rodbine javnog funkcionera, poput braće, sestara, roditelja…”, ukazala je pomoćnica direktora Agencije, prenosi B92.

Ukoliko ova lica ne daju svoje podatke o imovini u roku od 30 dana i oni, kako je napomenula, podležu prekršajnoj odgovornosti, tako da i protiv njih Agencija može da podnese nadležnom sudu zahtev za pokretnaje prekšajnog postupka.

Predviđene kazne za javne funkcionere i za povezana lica su 50 do 150 hiljada dinara.

Novim zakonom Agencija je takođe, prema riječima Atanasković, dobila nezavisnost i finansijksu samostalnost, jer Zakon reguliše drugačiji način ostvarivanja sredstava za nesmetan i efikasn rad Agencije.

“Sada Vlada Srbije ne može bez saglasnosti direktora Agencije da spriječi samo finasiranje budžetskih sredstava koja su predviđena”, ukazala je ona.

Ona je istakla da je donošenje novog Zakona bilo je predviđeno svim strateškim dokumentima, kao i svim međunarodnim preporukama koje Srbija treba da sprovede na putu za evropske integracije .