CGES: U toku radovi na mreži vrijedni 24 miliona eura

Podijeli

Realizacija strateškog projekta revitalizacije deset kilovoltne i 0,4 kilovoltne mreže, vrijednog 24 miliona eura, je u toku, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

Predstavnici kompanije su naveli da se rekonstruiše skoro 500 kilometara srednjenaponske (SN) mreže i 8.000 stubnih mjesta, kao i oko 990 kilometara niskonaponske (NN) mreže i 28.000 stubnih mjesta na njoj.

“Najveći dio sredstava biće izdvojen za revitalizaciju mreže sa koje se napaja ruralno područje opština na sjeveru države”, ukazali su u CEDIS-u.

Aktivnosti na dalekovodima, kako su rekli u CEDIS-u, privedene su kraju.

“Završeno je više od 96 odsto planiranih radova na dalekovodima Grahovo, Slap Zete, Dolac, Gubavač, Tomaševo, Bijela i Krute sa kojih se napaja oko 10.000 korisnika. Trenutno se odvijaju aktivnosti na zadnjim kilometrima od ukupno 335 kilometara mreže na kojoj se mijenja 3.368 stubova, a od predviđenih 165 stubnih trafostanica revitalizovano je oko 150, dok će se preostalih 15 završiti ovih dana”, precizirali su u kompaniji, dodajući da radove na dalekovodima izvodi konzorcijum kompanija Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i nikšićki Ramel.

U CEDIS-u su rekli i da je završeno snimanje dalekovoda sa pripadajućim stubnim trafostanicama i niskonaponskim mrežama, čija je revizalizacija planirana u okviru druge godine Okvirnog sporazuma. Riječ je o dalekovodima Biševo, Lijeva Rijeka, Velimlje, Virpazar, Ostros, Gornja Morača, Boljanići.

“Radovi se već izvode na dalekovodima Biševo, Gornja Morača, Velimlje, Boljanići i Lijeva Rijeka. U planu je potpuna revitalizacija još 300 kilometara vodova i zamjena 3.305 stubova, kao i detaljna revitalizacija 155 stubnih trafostanica”, istakli su u CEDIS-u, naglašavajući da će ukupno 4.563 korisnika imati znatno kvalitetniji napon i sigurno snabdijevanje električnom energijom.