Koja je razlika između LED, OLED i QLED?

Podijeli

Planirate da kupite novi TV, ali zbunjeni ste? Možda bi ovo moglo da vam pomogne u izboru.

Prvo da vidimo šta skraćenice znače.

LED = Light-emitting diode.

OLED = Organic light-emitting diode.

OLED tehnologija se u osnovi razlikuje od LCD tehnologije kod većine televizora i računarskih monitora sa ravnim ekranom. Kod OLED ekrana svaki piksel je sposoban da generiše svoje svijetlo. Ovo im omogućava da “isključe” piksele i postignu savršenu crnu boju.

Poređenja radi, svi LCD ekrani zahtjevaju pozadinsko osvetljenje, od najjeftinijih do najskupljih. Međutim, način primjene pozadinskog osvjetljenja se veoma razlikuje, pa je zato i cijena različita kod raznoraznih modela, prenosi B92.

Sa druge strane, QLED je marketinški termin, dok je OLED tehnologija prikazivanja. QLED se odnosi na “quantum dot film” koji proizvođači koriste za poboljšanje osvjetljenosti i reprodukciju boja. Samsung je ovu tehnologiju predstavio 2013. godine, ali je ubrzo počeo da je licencira i drugim kompanijama.

Odnos kontrasta (contrast ratio) je razlika između najsjajnije bijele i najtamnije crne boje koju ekran može da proizvede. Mnogi ovo smatraju jednim od najvažnijih aspekata kvaliteta slike.

Budući da OLED displeji mogu da isključe svoje piksele tako da se ne stvara svjetlost, oni (teoretski) imaju beskonačan odnos kontrasta. Ovo ih takođe čini savršenim za mračne bioskopske prostorije, gdje su duboke tamne boje mnogo važnije od svijetlih djelova slike.

Naravno, nijedna tehnologija nije savršena, jer i OLED displeji ponekad mogu da “izdaju”, ako se ne uključe ili ne isključe na vrijeme. Tradicionalni LCD ekrani sa LED osvjetljenjem zahtjevaju pozadinsko osvjetljenje koje će proći kroz nekoliko “slojeva” da bi se dobila slika.

Međutim, proizvođači LED televizora postigli su iskorak u ovoj oblasti tokom poslednjih nekoliko godina. Mnogi od njih sada imaju lokalno zatamnjenje, što im pomaže da postignu mnogo bolje tamne nijanse, prenosi How to Geek.

Iako su OLED displeji idealni za mračne sobe, oni ne dostižu isti nivo osvjetljenosti kao tradicionalni LCD. To je zbog organske prirode piksela koji se vremenom razgrađuju i zatamnjuju. Da bi se suprotstavili prevremenom starenju, proizvođači moraju da ograniče osvjetljenost ovih piksela na određen nivo.

To nije slučaj sa LED diodama, koje koriste sintetička jedinjenja koja se razgrađuju mnogo sporije. Kao rezultat, LED displeji mogu biti mnogo svjetliji nego OLED parnjaci. Ako ćete gledati televizor u svijetloj sobi (poput stana sa prozorima od poda do plafona), LED bi vjerovatno bio bolji izbor.

Iako su OLED televizori jeftiniji za proizvodnju nego nekada, postupak je i dalje skuplji od LCD-a. Zbog toga OLED paneli, prirodno, dolaze sa višom cijenom.