Cijene nafte prošle sedmice pale više od 2 posto

Podijeli

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, nakon snažnog rasta sedmicu dana prije, jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih sedmica mogla porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je pala 2,9 posto, na 41,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 40,25 dolara.

Pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja ulagača da će nove restriktivne mjere zbog drugog vala širenja koronavisrusa u svijetu izazvati slabljenje potražnje.

Posljednji podaci pokazuju da se usporava oporavak američke ekonomije, najvećeg potrošača nafte u svijetu, od koronakrize, što bi također moglo oslabiti potražnju.

Tako je četverosedmični prosjek potražnje za benzinom u SAD-u oko 9 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Broj zaraženih koronavirusom snažno raste i u drugim dijelovima svijeta, pa se uvode nova ograničenja koja će ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

Cijene su pod pritiskom i zbog naznaka da bi idućih sedmica mogla porasti ponuda nafte na svjetskom tržištu. Među ostalim, očekuje se da će Libija uskoro obnoviti izvoz.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.