EBRD odobrio 30 miliona eura za bankarski sektor u BiH

Podijeli

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuel Nesl potpisali su danas Sporazum o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura koji je namijenjen za podršku Agenciji za osiguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH, prenosi Biznis Info.

Bevanda je naglasio da je izuzetno značajno da su ova sredstva obezbijeđena u vrijeme pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru, što otvara određene rizike poslovanja.

“Finansijski sektor je stub svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake zemlje. Agencija je jedan od učesnika mreže za finansijsku sigurnost i ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji”, rekao je Bevanda.

On je naglasio da saradnja sa EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, a da je ovim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja reguliše ovu oblast, saopšteno je iz resornog ministarstva.